Cel mai vechi coş ţesut, de peste 10.500 de ani, a fost găsit în Israel. Era gol şi cu capac, iar cercetătorii au prelevat solul din interior, sperând să înţeleagă în ce scop era utilizat.

Un coş ţesut, vechi de peste 10.500 de ani, aflat în stare perfectă, a fost găsit în deşertul Iudeei, conform unui anunţ făcut de autorităţile locale şi publicat în Jerusalem Post.

„Este cea mai importantă descoperire din toată cariera mea”, a declarat doctorul Hiam Cohen. Până acum, arheologii au prelevat patru tipuri diferite de materiale folosite în confecţionarea coşului, pentru mai multe analize. Cercetătorii pot spune doar că artefactul are peste 10.500 de ani şi aparţine Neoliticului.

„Coşul are o capacitate de aproximativ 92 de litri... Nu ştim încă din cel fel de material a fost confecţionat, dar vom afla. Până acum putem confirma că a fost confecţionat de două persoane şi una dintre ele era stângace”, a spus doctorul Cohen.

Descoperirea arheologilor face parte dintr-un program amplu de monitorizare şi prezervare ale mai multor peşteri din deşertul Iudeei. Până acum, mai mulţi hoţi de artefacte au fost reţinuţi după ce au încercat să vândă artefactele găsite în deşert.

„Materialele organice nu rezistă atât de bine în timp. Însă, datorită vremii uscate, a climatului deşertic, zeci de artefacte au reuşit să reziste şi mii de ani”, susţine doctorul Naama Sukenik.

Arheologii au făcut nenumărate descoperiri importante în ultima perioadă, printre care bucăţi de material încă viu colorate, care datează din perioada romanilor, bucăţi de încălţăminte, un mic pieptene şi bucăţi de frânghie.