Descoperire în Mexic. Fosta locuinţă a conchistadorului Hernan Cortes - Rămăşiţele unui palat aztec
Rămăşiţe ale unui vechi palat aztec, unde a locuit conchistadorul Hernan Cortes, au fost descoperite sub o clădire emblematică din centrul Mexicului.
Sub impozanta clădire a Nacional Monte de Piedad, în mijlocul pieţii centrale din Ciudad de Mexico, se aflau ascunse podele din dale de bazalt corespunzând unui spaţiu deschis din palatul lui Axayacatl, „tlatoani” (conducător aztec) din Tenochtitlan în perioada 1469 - 1481, tatăl monarhului Moctezuma, unul dintre ultimii regi ai imperiului aztec.
În timpul săpăturilor, au fost descoperite, de asemenea, rămăşiţele reşedinţei principale ale lui Cortes, care a găzduit ulterior primul sediu administrativ al Noii Spanii.
Această descoperire a fost realizată în timpul lucrărilor de consolidare a clădirii Nacional Monte de Piedad, cu o vechime de trei secole.
Într-o sală adiacentă zonei în care se desfăşurau lucrările, arheologii Raul Barrera şi Jose Maria Garcia au efectuat săpături intense, aducând la lumină rămăşiţele unei piese de cinci pe patru metri, realizată din pietre tăiate şi tezontle, o rocă vulcanică de culoare roşie.
„Analizele ulterioare ne-au permis să concluzionăm că aceasta a fost casa lui Hernan Cortes, după căderea Tenochtitlan, în 1521”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH).
Sub casa lui Cortes, la peste trei metri adâncime, au fost descoperite rămăşiţele unui alt nivel de dale de bazalt, însă din epoca pre-hispanică.
Experţii susţin că '”acesta a făcut parte dintr-un spaţiu deschis al fostului palat al lui Axayacatl, probabil o terasă”, a adăugat INAH.
Barrera şi Garcia au subliniat că aceste vestigii de la începutului viceregalităţii corespund cu materialele refolosite din palatul lui Axayacatl care, ca şi alte clădiri din incinta sacră din Tenochtitlan, au fost distruse de spanioli şi de aliaţii lor autohtoni. Aceste soluri pre-hispanice „erau aceleaşi cu cele pe care le-au traversat invadatorii spanioli şi aliaţii lor când au ajuns la Tenochtitlan, la 8 noiembrie 1519”, a notat Barrera.
Straturile de sol din centrul istoric al capitalei mexicane, unde s-a aflat vechiul Tenochtitlan, rămân o sursă inepuizabilă de descoperiri arheologice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.