Diamantul roz vândut cu 26,6 milioane de dolari
O nestemată roz "de excepţie", care provine din cel mai mare diamant brut roz descoperit vreodată în Rusia, a fost vândută la licitaţie la Geneva, miercuri seara, pentru suma de 26,6 milioane de dolari de casa Sotheby's.
Denumită "Le Spectre de la Rose", după celebra creaţie a baletului rusesc, această nestemată de 14,83 de carate reprezintă cel mai mare diamant de acest tip - violet-roz din clasa "vivid" - pus în vânzare în cadrul unei licitaţii.
De dimensiuni ovale, piatra preţioasă măsoară 1,7 cm lungime şi 1,27 cm lăţime.
După câteva minute, diamantul, scos la licitaţie online din cauza pandemiei de coronavirus, a fost vândut pentru suma de 21 de milioane de franci elveţieni, sau 26,6 milioane de dolari, inclusiv comision.
Benoit Repellin, director de vânzări în cadrul departamentului destinat bijuteriilor de top de la Sotheby's din Geneva, a declarat că este vorba despre un record pentru un diamant violet-roz.
Înainte de licitaţie, casa Sotheby's i-a estimat valoarea între 23 şi 28 de milioane de dolari.
Cumpărătorul a dorit să-şi păstreze anonimatul şi să liciteze prin telefon.
Acest diamant, "în totalitate pur", este excepţional prin mărime şi culoare, a declarat înainte de licitaţie Benoit Repellin.
Originea sa este, de asemenea, una de excepţie.
Piatra preţioasă a fost extrasă şi tăiată dintr-un diamant brut de 27,85 carate - cel mai mare diamant brut roz extras în Rusia.
Diamantul a fost descoperit în Iacutia, în nord-estul Siberiei, în 2017, de grupul rus Alrosa şi a fost nevoie de un an de muncă minuţioasă pentru a-l tăia oferindu-i-se forma ovală minunată şi păstrându-i-se în acelaşi timp culoarea strălucitoare.
Diamantele roz sunt cele mai rare şi râvnite pietre preţioase de pe piaţa mondială.
Recordul absolut pentru cel mai scump diamant roz adjudecat vreodată la licitaţie este deţinut de "CTF Star Pink", care s-a vândut cu 71,2 milioane de dolari în 2017, la Hong Kong.
Cinci din cele mai scumpe zece diamante vândute vreodată la licitaţie sunt roz. Toate au fost vândute în ultimul deceniu, ceea ce a făcut ca preţurile acestor comori naturale să crească exponenţial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.