Actrița Maria Ploae va primi premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Teatru și Film 2020, care va avea loc la Cluj-Napoca, pentru cariera sa de peste patru decenii.

Unul dintre rolurile cu care a cucerit generația `80 este cel din „Dumbrava minunată”, unde a jucat rolul mamei Lizucăi.

Actrița Maria Ploae este o prezență magnetică pe marele ecran și un talent veritabil al scenei românești. A jucat în peste 40 de lungmetraje și a strălucit în roluri memorabile alături de nume mari ale cinematografiei române.

Maria Ploae s-a născut în 1951 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1975. A obținut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul „Un comisar acuză” (1974).

În același an a apărut în „Frații Jderi”, iar publicul urma să fie cucerit de farmecul ei în „Toamna bobocilor” (1975).

În anii ’80, românii au cunoscut-o și îndrăgit-o în „Dumbrava minunată” (1980) sau în „Promisiuni” (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câștigat Premiul de interpretare la Costinești și care a umplut sălile de cinematograf.

Actrița Maria Ploae va fi celebrată la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență TIFF.