Elon Musk și alte personalități din domeniul inteligenței artificiale doresc ca antrenarea sistemelor dezvoltate de inteligență artificială să fie suspendată, din cauza temerilor legate de o amenințare la adresa umanității, potrivit BBC.

Ei au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează asupra riscurilor și spun că dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială a scăpat de sub control. Șeful Twitter, Elon Musk, se numără printre cei care doresc ca antrenarea sistemelor de inteligență artificială care depășesc o anumită capacitate să fie oprită pentru cel puțin șase luni. Cofondatorul Apple, Steve Wozniak, și unii cercetători de la DeepMind au semnat și ei scrisoarea.

OpenAI, compania care se află în spatele ChatGPT, a lansat recent GPT-4, o tehnologie de ultimă generație, care a impresionat observatorii cu capacitatea sa de a îndeplini sarcini precum răspunsul la întrebări despre obiecte din imagini. Scrisoarea propune ca dezvoltarea să fie oprită temporar la acest nivel, avertizând cu privire la riscurile pe care le-ar putea prezenta viitoarele sisteme mai avansate.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență competitivă pentru oameni pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate", se arată în scrisoare.

Inteligența artificială avansată trebuie dezvoltată cu grijă, se mai arată în scrisoare. În schimb, „în ultimele luni, laboratoarele de inteligență artificială au fost implicate într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta și a implementa minți digitale din ce în ce mai puternice, pe care nimeni - nici măcar creatorii lor - nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod fiabil".

Scrisoarea mai avertizează că inteligența artificială ar putea inunda canalele de informare cu informații false și ar putea înlocui locurile de muncă prin automatizare.