Cercetătorii și oamenii pasionați de explorări subacvatice vor putea vizita, din 2019, epava transatlanticului Titanic, contra sumei de 100.000 de dolari de persoană.

Reprezentanții companiei OceanGate au reușit să ajungă, cu ajutorul unui submarin, numit Titan, la adâncimea la care se află epava, aproape 4.000 de metri. Echipa a petrecut șase luni pentru a perfecționa sistemul de transport, în largul coastelor Bahamas. Stockton Rush, CEO și cofondator al OceanGate, a reușit să facă scufundarea completă în aproximativ șapte ore.

Titan, care poate găzdui maximum trei pasageri și doi membri ai echipajului, va fi folosit în expedițiile Titanic Survey programate de companie în 2019. Compania plănuiește să organizeze șase tururi ale epavei anul viitor.

Prețul unei astfel de expediții va fi de 105.129 de dolari de persoană, fiind echivalentul unui bilet la clasa I pentru cursa inaugurală a Titanicului, luând în considerare evoluția prețurilor, potrivit The Lewiston Tribute.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în nordul Oceanului Atlantic, în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York (Statele Unite). Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri şi a fost descoperită în 1985, în cadrul unei operaţiuni secrete.

Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului, a declarat că expediţia sa a fost, de fapt, o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare scufundate în ocean.

Ballard era comandant în Marina americană şi era cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole. Căutarea Titanicului era finanţată şi încurajată de Marina SUA, însă Ballard nu a descoperit epava decât atunci când a plecat în misiunea de recuperare a celor două submarine nucleare scufundate în anii '60, în timpul Războiului Rece.

„Ştiam unde se află submarinele. Ei voiau să mă întorc fără ca ruşii să mă urmărească, pentru că erau interesaţi de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher şi USS Scorpion, precum şi de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, povesteşte fostul comandant.

Iar după ce echipa sa a găsit submarinele, au mai avut la dispoziţie 12 zile ca să caute şi Titanicul.

„Când am descoperit Titanicul am fost entuziasmaţi, pentru că fusese o muncă dificilă”, a mai spus el, adăugând că, în momentul în care descoperirea a fost anunţată public, „nimeni nu a bănuit ce căuta el, de fapt” pe fundul oceanului.