Turiştii care se vor afla luni, 13 august, pe Cetatea Deva, vor putea să afle adevărul istoric despre explozia care a distrus fortăreaţa în urmă cu 169 de ani, dar şi câteva legende care s-au împletit, de-a lungul timpului, în jurul monumentului istoric apreciat ca simbol al municipiului Deva.

 

Manifestarea este o premieră pentru Cetatea Deva şi va prilejui ca, începând cu ora 11.00, vizitatorii să cunoască şi Incinta 1 a monumentului, în prezent închisă pentru turişti. Cu acest prilej, istoricii vor vorbi despre însemnătatea cetăţii ridicate pe culoarul Mureşului.

„La eveniment vor participa autorităţi locale şi istorici. Sunt invitaţi, de asemenea, localnicii şi turiştii aflaţi la momentul respectiv în Cetate. Participanţii vor putea afla povestea monumentului istoric şi vor putea asculta un recital de cântece religioase susţinut de Corul Bisericii Ortodoxe Naşterea Maicii Domnului din Deva, dirijat de profesorul Călin Sân”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Dana Golea.

Izvoarele istorice menţionează că în dimineaţa zilei de 13 august 1849, magazia cu praf de puşcă a Cetăţii Deva a explodat, iar locul a fost distrus, în mare parte. În explozie au pierit şi soldaţii care făceau parte din garnizoana Cetăţii.

Pe de altă parte, explozia a prilejuit şi conturarea unor legende legate de cetate, una dintre acestea având ca punct central o poveste de dragoste.

„Între istorie şi mit, există şi o frumoasă legendă ce leagă sfârşitul edificiului de o poveste de dragoste. Se spune că un membru al garnizoanei austriece care se ocupa de administrarea depozitului de muniţii avea o soţie frumoasă, dar dornică de aventuri. Cuprins de gelozie, caporalul a aruncat în aer depozitul de muniţii, punând capăt vieţii soţiei şi a amantului său”, a explicat reprezentanta Primăriei Deva.

Primele izvoare istorice referitoare la Cetatea Devei datează din 1269, când o scrisoare a Regelui Ştefan al V-lea menţionează existenţa fortificaţiei de pe Valea Mureşului. Pe acel amplasament a existat însă şi o fortificaţie dacică.

Apreciată ca una dintre cele mai importante construcţii medievale din Transilvania, cetatea a îndeplinit de la început rolul dublu de punct fortificat care veghea Valea Mureşului, dar şi cel de reşedinţă feudală.

De-a lungul vremurilor, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor şi a altor potenţiali duşmani care urmăreau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobili în faţa răscoalelor ţărăneşti, reşedinţă nobiliară, închisoare şi garnizoană, a asigurat protecţia călătorilor şi a comercianţilor care circulau în lungul Văii Mureşului.