Arheologii israelieni au scos la iveală miercuri secţiuni „lipsă" din zidul Ierusalimului datând din epoca fierului, care confirmă, potrivit acestora, pentru prima dată existenţa unui zid ce înconjura Oraşul Sfânt.

Săpăturile conduse de arheologul israelian Filip Vukosavovic au scos la iveală două secţiuni de zid, de 14 şi de 3 metri lungime pe situl Cetăţii lui David, din cartierul Silwan, în Ierusalimul de Est.

Cetatea lui David, denumirea dată de regele David Ierusalimului după cucerirea oraşului în secolul al X-lea î.Hr., a fost capitala regatului Iudeii, fondat în 940 î.Hr. şi dispărut odată cu capturarea Ierusalimului de către regele babilonian Nabucodonosor în 586 î.Hr.

Potrivit lui Vukasovovic, membru al Ancient Jerusalem Research Center, aceste noi secţiuni descoperite leagă alte două părţi ale zidului, dezgropate în anii 1960.

O distanţă de 70 de metri între ele i-a determinat pe unii cercetători să creadă că, în pofida relatării biblice, oraşul Ierusalim, cu Primul său Templu, nu era protejat de o singură fortificaţie. Cu toate acestea, descoperirile recente au permis cercetătorilor să reconstruiască traseul unui zid lung de 200 de metri.

„Cele două segmente pe care le-am găsit sunt de fapt porţiunea lipsă dintre cele două secţiuni descoperite anterior în Cetatea lui David şi, de ani de zile, am încercat să le găsim", a declarat Vukosavovic pentru AFP.

„Putem afirma acum că versantul estic al Cetăţii lui David din Ierusalim a fost înconjurat de un zid masiv", a continuat el.

Zidul a fost construit probabil în jurul secolului al VIII-lea î.Hr., subliniază arheologul, şi a servit drept „linie principală de apărare în cazul atacurilor asupra Ierusalimului".

„Pot să vă asigur că, atunci când au ajuns babilonienii, cu aproximativ un an şi jumătate înainte să distrugă oraşul, acesta e zidul pe care l-au văzut, piatră cu piatră", a declarat el jurnaliştilor.

Un sigiliu babilonian de piatră înfăţişând mai mulţi zei şi o bucată de lut pe care e imprimat un sigiliu şi numele iudaic „Tsafan" au fost de asemenea găsite lângă vestigii.

Cetatea lui David este un sit arheologic controversat, ţinând cont de tensiunile dintre israelieni şi palestinieni privind suveranitatea asupra Ierusalimului de Est şi de importanţa mizei istorice într-un astfel de context.

El este administrat de organizaţia naţionalistă Elad, al cărei scop declarat este de a consolida prezenţa evreiască în cartierele arabe din Ierusalimul de Est.