Imaginea unui bărbat în flăcări, realizată în timpul protestelor de la Caracas de anul trecut, de fotojurnalistul Ronaldo Schemidt de la Agence France-Presse (AFP), a fost desemnată fotografia anului la competiția World Press Photo 2018.

 

Fotografia lui Ronaldo Schemidt, realizată în timpul protestelor violente față de regimul președintelui Nicolas Maduro care au avut loc la Caracas (Venezuela) anul trecut, provoacă "o emoție imediată" și este simbolul unei țări "în flăcări", au spus membrii juriului competiției. Fotografia a mai primit premiul I în categoria Spot News - Singles. Schemidt, în vârstă de 46 de ani, originar din Venezuela, dar care este stabilit în Mexic, a realizat fotografia în timpul demonstrațiilor din mai 2017. Atunci, un tânăr în vârstă de 28 de ani, Victor Salazar, a luat foc în timp ce el și alți protestatari încercau să distrugă o motocicletă a poliției, iar rezervorul acesteia i-a explodat în față.

Salazar a supraviețuit incidentului, dar a suferit arsuri de gradul I și II, au spus organizatorii competiției. Plecat de 18 ani din Venezuela, Schemidt spune că știe foarte bine prin ce trece țara sa de origine, propria sa familie suferind din cauza foametei și lipsurilor care au dus la protestele de anul trecut, patru luni de conflicte de stradă, în care au murit 125 de oameni.

De altfel, el a dedicat premiul familiei sale și oamenilor din Venezuela.

Printre imaginile nominalizate anul acesta s-au numărat fotografii realizate în Irak, dar și după atacul terorist de la Londra. Anul acesta au concurat peste 73.000 de imagini, realizate de aproximativ 4.548 de fotografi din 125 de țări.