Armata columbiană a dezvăluit imagini nemaivăzute până acum cu epava legendarului galion San José, unul dintre cele mai mari vase ale armadei spaniole, scufundat cu trei secole în urmă împreună cu o comoară excepţională aflată la bordul său, în largul coastelor de la Marea Caraibilor.

Patru "campanii de observare" au fost efectuate de marina columbiană la circa 950 de metri adâncime, cu echipamente de înaltă tehnologie şi mai ales cu un vehicul teleghidat, pentru verificarea stării în care se află epava, conform unui comunicat oficial.Prin aceste demersuri, realizate sub supravegherea Ministerului Culturii, "s-a putut verifica faptul că galionul San José nu a suferit nicio intervenţie sau modificare ca urmare a acţiunii umane".

În aceste imagini pot fi observate pe fundul apei tunuri, fragmente de veselă din porţelan, ceramică, sticle, dar şi monede ce par a fi din aur. De asemenea, se poate vedea o parte din prova navei, acoperită cu alge şi scoici, şi resturi din coca ambarcaţiunii.

"Datorită echipamentului tehnologic şi muncii marinei columbiene, am putut obţine imagini ale galionului San José cu un nivel de precizie nemaivăzut până acum, în acelaşi timp păstrând intact şi protejând, pentru extragerea ulterioară, această moştenire a umanităţii", a transmis preşedintele Ivan Duque.

"În cursul acestor campanii de observare, două epave au fost identificate într-o altă zonă din apropiere", potrivit autorităţilor columbiene. Este vorba despre un galion din perioada colonială şi o goeletă din cea republicană.

Ar mai rămâne 13 locuri de explorat în largul oraşului Cartagena de Indias (nord-vest). Acestea corespund zonelor cu "posibile epave" din aceeaşi perioadă.

 

Scufundat cu o comoară la bord

Epava galionului scufundat de flota britanică la 7 iunie 1708 în largul oraşului, conţine, conform experţilor, cel puţin 200 de tone de aur, argint şi smaralde.

La sfârşitul anului 2015, în timp ce vânătorii de comori căutau deja de zeci de ani epava San José, preşedintele columbian de la acea vreme, Juan Manuel Santos, a anunţat descoperirea locului exact în care se afla aceasta, mai ales datorită tunurilor sale unice, din bronz, cu delfini gravaţi.

Santos a prezentat-o apoi drept "cea mai preţioasă comoară descoperită vreodată în istoria umanităţii" şi s-a oferit să finanţeze operaţiunea de salvare cu o parte din bogăţiile găsite. Însă, succesorul său, Ivan Duque, a dispus îngheţarea achiziţiilor de către operatori privaţi pentru a asigura rămânerea în Columbia a încărcăturii recuperate.

Autorităţile au anunţat ulterior intenţia de a pune în valoare acest patrimoniu într-un viitor "muzeu al ambarcaţiunilor naufragiate".

Spania şi indigenii bolivieni continuă să revendice proprietatea asupra galionului care transporta bogăţii din Viceregatul Peru. Columbia susţine, însă, că rămăşiţele ambarcaţiunii, precum şi încărcătura ei preţioasă, sunt în "totalitate" în proprietatea sa.