La Trabant Fest, care are loc la Veliko Târnovo, sunt aşteptate peste 100 de maşini Trabant din Bulgaria şi România, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Veliko Târnovo, preşedintele Asociaţiei Retro Club Trabant, Milen Mihov.

Tradiţionala adunare a vehiculelor cu motor în doi timpi va avea loc pentru a 12-a oară pe 18 martie. Programul va începe la ora 10:00 cu înregistrarea participanţilor, o expoziţie a celor mai interesante maşini în faţa clădirii municipalităţii, o paradă pe strada principală şi un concurs atractiv de îndemânare auto în parcarea municipală de sub fortăreaţa Tsarevets.

Prima ediţie a Trabant Fest din Veliko Târnovo a avut loc în urmă cu 14 ani, iar manifestarea se bucură de o mare popularitate, au declarat organizatorii, amintind că la una dintre ediţii, înainte de restricţiile impuse în contextul Covid-19, pe străzile din Veliko Târnovo au defilat aproape 150 de trabanturi.

În 2023, la manifestare vor participa membri ai Asociaţiei bulgare a cluburilor pentru maşini şi motociclete de colecţie şi de epocă. Organizaţia îşi va promova ideile pentru liberalizarea înregistrării vehiculelor istorice, pentru relaxarea regimului fiscal al acestora şi pentru introducerea unor plăcuţe de înmatriculare speciale, care vor fi utilizate conform anumitor reguli.

„Acest tip de vehicule se va confrunta în curând şi cu cerinţele unor standarde de mediu sporite. Este important de clarificat faptul că un vehicul istoric nu este vechi, ci menţinut într-o stare apropiată de cea de producţie", a declarat Mihov şi a subliniat că aceste probleme trebuie rezolvate la nivel legislativ şi în dialog cu autorităţile la nivel de stat şi locale, aşa cum se întâmplă în Germania. Vor fi acordate premii şi diplome proprietarilor celor mai bine întreţinute şi mai aspectuoase trabanturi.