Ziua națională are potențialul ei turistic și imediat ce a trecut 1 decembrie cu sărbătoarea românească, călătorii dornici de festivități pot să aleagă o altă destinație într-o țară care și-a pregătit ceremoniile naționale pentru ultima lună din an.

 

Pe 2 decembrie, Emiratele Arabe Unite marchează unirea celui de-al șaptelea emirat, Ral Al Khaimah, în 1971 și eliberarea de protectoratul britani, în 1971. Artificiile, concursurile de mașini și spectacolele de dans sunt activitatea preferată pentru cei din Emirate. Decorațiunile în culorile naționale sunt folosite pentru mașini, locuințe și locuri de muncă. Iar ceremoniile se întind de obicei pe durata a trei zile incluzând defilări și showuri aeriene. Thailandezii celebrează pe 5 decembrie, Ziua regelui. Bhumibol Adulyadeh s-a născut în 1927 și, pe lângă ziua națională, Thailanda marchează în aceeași zi și Ziua Tatălui. Chiar și după moartea suveranului, în 2016, ceremoniile au continuat să fie organizate timp de trei zile, iar dacă sărbătoarea pică în weekend, următoarea zi de lucru este nelucrătoare și multe magazine sunt închise. Și ziua actualului rege, King Vajiralongkorn este marcată pe 28 iulie ca sărbătoare publică.

Finlandezii aniversează pe 6 decembrie declararea independenței față de Rusia, în 1917. Centenarul lor a fost anul trecut și procedura obișnuită este să se organizeze deopotrivă ceremonii oficiale și sărbători populare. Studenții din Helsinki obișnuiesc să participe la un marș cu torțe de la cimitirul Hietaniemi până la piața Senatului iar familiile își organizează ieșiri la restaurant sau mese acasă.

Ziua independenței este sărbătorită și în Kazahstan, dar pe 16 decembrie, cu regula thailandeză că orice an în care aniversarea pică la final de săptămână aduce o zi liberă în lunea care urmează. În principiu, festivitățile țin 2 zile și costumele tradiționale sunt în centrul atenției, în multe orașe din Kazahstan, sărbătoarea fiind un prilej să fie ridicate yurte tradiționale din care se servesc specialități culinare locale. Nu lipsete parada militară din Piața Republicii la Almaty.

În Qatar se sărbătorește unificarea țării în 1878 pe 18 decembrie. Muzica, jocurile de lumini și artificiile nu lipsesc iar defilarea militară pe faleza din Doha este însoțită de saloane auto unde sunt expuse mașini de epocă. Multe dintre exponate sunt proprietatea oficialilor din guvernul local.

Japonezii sărbătoresc pe 23 decembrie Ziua Împăratului Akihito. Anul acesta este ultima dată când figura imperială este celebrată pentru că pe 30 aprilie 2019, Akihito se va retrage. De Ziua Împăratului porțile palatului sunt deschise și publicul are acces liber iar familia imperială își face apariția la balcon pentru a-i saluta pe cei care flutură steaguri. Japonezii sărbătoresc și pe 11 februarie ziua națională, marcând accederea la tron a primului împărat, un eveniment legendar din anul 660 ÎCH.

Ultima zi națională din listă nu este recomandată turiștilor. În Libia, 24 decembrie a redevenit Ziua Națională după căderea lui Muamar Gaddafi, în 2011. Este ziua în care țara și-a declarat independența în 1951, după ce trecuse pe rând sub dominație italiană, britanică și franceză. În 2018, Lybia nu mai este destinația turistică obișnuită ultimii ani fiind marcați de nesiguranță și de conflicte armate, cele mai multe consulate din lume recomandând să se evite călătoria în țară din cauza riscului ridicat de atacuri teroriste și a ratei criminalității crescute.