În ton cu vremurile. O alternativă ecologică pentru înmormântări - „Sicriul” din ciuperci
În 2007, oamenii de ştiinţă care studiau peisajul afectat de la Cernobîl au descoperit o ciupercă capabilă să „mănânce” radiaţiile. Este aproape de la sine înţeles, aşadar, că ciupercile nu au probleme în a ne descompune.
Ciupercile au abilităţi de descompunere miraculoase. De la carton la plastic, de la combustibil de rachetă la azbest, ciupercile pot devora orice. Tocmai de aceea, ar putea descompune cu uşurinţă şi un cadavru uman, potrivit CNN.
Inventatorul olandez Bob Hendrikx se foloseşte de puterea fungilor ca să creeze o alternativă pentru sicriele tradiţionale de lemn.
„Coşciugul viu” la care lucrează el se poate descompune în 6 săptămâni în loc de 20 de ani, cât durează pentru un coşciug tradiţional, şi mai şi grăbeşte procesul de descompunere a cadavrului şi pe cel prin care natura absoarbe nutrienţii proveniţi de la cadavru.
„Ce mă frustrează este că atunci când mor, poluez planeta. Sunt deşeu. Procesul actual de înmormântare duce la poluarea solului şi la emisii de CO2. Am creat un proces super-industrializat pentru cel mai natural proces din lume”, a spus Hendrikx, care descrie corpul uman drept „un coş de gunoi umblător plin cu 219 substanţe chimice”.
„Living Cocoon”, coşciugul bio al companiei lui Hendrikx, Loop, e făcut dintr-un miceliu crescut în laborator, bucăţele de lemn şi ingrediente secrete puse într-o matriţă şi crescute în forma unui sicriu timp de o săptămână. Hendrikx spune că acesta se poate descompune în 45 de zile, iar un coşciug de acest gen costă €1.495.
Până acum, în jur de 100 de înmormântări au avut loc în „Living Cocoon”, în Olanda, Germania şi Belgia. După spusele lui Hendrikx, legislaţia din unele ţări europene e mai permisivă pentru coşciugul dezvoltat de el. „E o piaţă super-conservatoare, aşa cum a fost dintotdeauna”, a mai adăugat acesta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.