Inaugurare în comuna Săcel, Maramureş - Masa haiducului Pintea
Primăria comunei Săcel, judeţul Maramureş, a inaugurat, sâmbătă, masa haiducului Pintea, amplasată la intrarea în localitate, în spatele acesteia fiind ridicate două ziduri de beton pe care sunt pictate scene din filmul “Pintea”, realizat în 1976.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş transmis, sâmbătă, masa haiducului Pintea este un monument turistic care îşi propune să atragă lumea în zonă.
„Autoritățile locale din comuna Săcel au chemat un sobor de preoți pentru a sfinți cel mai nou monument ridicat în comună, «Masa haiducului Pintea», (Grigore Pintea zis Pintea Viteazul). Monumentul se află lângă poarta maramureșeană, construită în cinstea episcopului Iustinian și marchează intrarea în județ, dinspre Bistrița Năsăud. Turiștii care ajung aici pot să admire și harta Maramureșului istoric, cu punctele turistice aflate pe Văile Izei și pe Valea Vișeului. În spatele mesei au fost ridicate două ziduri de beton pe care sunt pictate scene din filmul «Pintea». Masa dorește să arate turiștilor ospitalitatea specific maramureșeană și, totodată, să fie un monument turistic care să atragă lumea în zonă”, se arată în documentul citat.
Primarul Gavrilă Dologa a declarat că noul monument a fost dedicat lui Pintea Viteazu, un simbol al judeţului Maramureş, mama haiducului fiind născută în Dragomireşti, localitate situată în apropiere de Săcel.
„Suntem prima localitate din judeţul Maramureş dinspre Bistriţa Năsăud, foarte multă lume se opreşte aici. Sperăm să atragem mulţi turişti în Săcel”, a spus Dologa.
Masa haiducului Pintea este construită din beton, are o formă ovală şi dimensiuni de 6 metri pe 2,5 metri, construirea monumentului şi a ansamblului înconjurător costând 70.000 de lei.
La slujba de sfințire a mesei haiducului Pintea au fost prezenţi, printre alţii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, primarul comunei Săcel, Gavrilă Dologa, mai mulţi primari de localităţi din Maramureş, dar şi zeci de locuitori din Săcel îmbrăcaţi în costume populare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.