India a lansat cu succes, ieri, un al doilea modul spaţial către Lună, fără echipaj uman la bord și care are ca scop plasarea unui rover pe satelitul natural al Terrei, în a doua misiune de acest tip organizată de această țară după reuşita din 2008, potrivit India Times.

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansată luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spațial Satish Dhawan situat în statul Andhra Pradesh, iar evenimentul a fost difuzat live pe televiziunea agenției. O primă tentativă de lansare a misiunii a avut loc pe 15 iulie, dar oficialii indieni au anulat evenimentul din cauza unor „probleme tehnice".

„Este o zi istorică pentru spațiu, știința și tehnica din India", a declarat K. Sivan, șeful ISRO. Chandrayaan-2 este cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO. Dacă va avea succes, India va deveni a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii. Agenţia spaţială indiană vrea să plaseze un rover în regiunea polară sudică a Lunii. Atât racheta folosită la lansare, cât și modulul spațial și roverul sunt concepute și produse exclusiv în India. Chandrayaan-2 este o versiune avansată a Chandrayaan-1, misiunea indiană lansată în 2008, prin care a fost confirmată prezenţa moleculelor de apă pe Lună. Modulul spațial Chandrayaan-2, cu o greutate de 2,4 tone, va orbita Luna timp de aproximativ un an, urmând să realizeze fotografii ale suprafeței satelitului, în căutarea unor indicii privind prezența apei, și să-i studieze atmosfera.

Operațiunea de plasare a roverului Pragyaan („înțelepciune", în sanscrită) pe Lună ar putea avea loc cel mai devreme la începutul lunii septembrie. Specialiștii indieni vor putea astfel să efectueze experimente, să studieze rocile și solul Lunii de la distanță. Misiunea este una specială și pentru faptul că a costat incredibil de puțin, aproximativ 140 de milioane de dolari.

NASA - care, pe 20 iulie, a marcat 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună, făcut de Neil Armstrong, în misiunea Apollo 11 - a cheltuit cu misiunile sale pe satelitul natural al Terrei aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Premierul indian Narendra Modi a anunțat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliți comerciali și alte misiuni în spațiu.