Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace în semn de apreciere a luptei lor pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia.

 

Comitetul Nobel i-a numit pe cei doi „reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care apără acest ideal”.

Câștigătorii prestigiosului premiu, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), au fost anunțați la Institutul Nobel norvegian din Oslo. Ei au fost aleși dintre 329 de candidați.

Maria Ressa, care a cofondat site-ul de știri Rappler, a fost lăudată pentru că a folosit libertatea de exprimare pentru a „expune abuzul de putere, utilizarea violenței și autoritarismul în creștere din țara sa natală, Filipine”. Într-o transmisiune în direct, Maria Ressa a declarat că este „în stare de șoc”. Ea a spus că victoria sa a arătat că „nimic nu este posibil fără fapte... o lume fără fapte înseamnă o lume fără adevăr și încredere”.

Comitetul Nobel a declarat că Dmitri Muratov, cofondator și editor al ziarului independent Novaya Gazeta, a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia, în condiții din ce în ce mai dificile.

Într-un interviu acordat canalului Podyom de pe aplicația Telegram, Muratov a declarat: „Râd. Nu mă așteptam deloc la asta. Este o nebunie aici”. El a calificat premiul drept „o răsplată pentru jurnalismul rusesc, care este reprimat acum”.

Editorul a fost felicitat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat: „Lucrează cu perseverență în conformitate cu propriile idealuri, le este devotat, este talentat, este curajos”.

Maria Ressa a cofondat site-ul de știri Rappler în 2012. Site-ul are în prezent 4,5 milioane de urmăritori pe Facebook și a devenit cunoscut pentru analizele sale inteligente și investigațiile dure. Este una dintre puținele organizații media din Filipine care îl critică în mod deschis pe președintele Rodrigo Duterte și politicile sale.

Dmitri Muratov a cofondat Novaya Gazeta în 1993 și de atunci a lucrat ca editor al acesteia. Novaya Gazeta este unul dintre puținele ziare rămase în Rusia care este foarte critic la adresa elitei conducătoare, în special a președintelui Vladimir Putin. Publicația, care apare de trei ori pe săptămână, oferă în mod regulat anchete privind presupusa corupție și alte abateri în cercurile conducătoare și evidențiază situația dificilă a persoanelor pe care le consideră victime ale abuzurilor oficiale. Potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, șase dintre reporterii săi, inclusiv Anna Politkovskaia, au fost uciși din cauza activității lor jurnalistice. Ziarul este, de asemenea, supus amenințărilor și hărțuirii, inclusiv din cauza relatărilor sale despre abuzurile privind drepturile omului în Cecenia.

Câștigătorul de anul trecut a fost Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), care a fost premiat pentru eforturile sale de combatere a foametei și de îmbunătățire a condițiilor de pace. Fostul președinte american Barack Obama a primit premiul în 2009, pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea între popoare”. Printre alți câștigători notabili se numără fostul președinte american Jimmy Carter (2002); activista pentru educația copiilor Malala Yousafzai (împărțit în 2014); Uniunea Europeană (2012); Organizația Națiunilor Unite și secretarul general de la acea vreme, Kofi Annan (împărțit în 2001); și Maica Tereza (1979).