Karl Lagerfeld și-a exprimat dragostea pentru orașul său de adopție marți, prezentându-și colecția haute couture pentru Chanel sub o replică a turnului Eiffel, după care a fost decorat de primarul Anne Hidalgo.

 

Sub cupola de sticlă și oțel a Grand Palais a fost ridicată o „Dame de fer” înaltă de 38 de metri, care se oprește la cel de al doilea etaj și a cărei parte superioară dispare într-un nor alb. De altfel, întreaga colecție a avut o temă metalică, fiind dominată în prima parte de gri, culoare văzută deja în mai multe prezentări, printre care și cea Dior de luni. Multe mantouri de tweed, lungi, au umerii și șoldurile rotunjite și sunt însoțite de pălării asortate. Puțin câte puțin, colecția de toamnă-iarnă 2017 s-a ornat cu pene, prinse în buchete multicolore în buzunare și la gulere. Broderiile de perle și paietele au acoperit rochiile, uneori voluminoase, alteori strânse pe corp, purtate cu cizme de piele deasupra genunchilor. În acest decor tipic parizian creatorul vedetă, care a venit ca de obicei să salute publicul la finalul prezentării colecției, a primit medalia Grand Vermeil, cea mai înaltă distincție a orașului Paris, din mâinile primarului Anne Hidalgo.

„Parisul vă iubește, dumneavoastră sunteți Parisul, mulțumim Karl”, a declarat primarul Parisului în fața unor vedete ca Julianne Moore, Tilda Swinton, Pharrell Williams și Katy Perry. „Vă mulțumim pentru că imaginația dvs este fără limite, este extraordinară; să ai această idee de a construi turnul Eiffel în Grand Palais, mărturisesc că eu nu aș fi îndrăznit, iar dvs ați îndrăznit!”, a spus ea, aducând un omagiu „geniului” creatorului german octogenar, director artistic al Chanel din 1983.

„Talentul dvs este recunoscut la scara întregii planete. Sunteți o persoană care face din Paris un oraș încă și mai magic, și mai creativ, și mai frumos. Sunteți un parizian”, a mai declarat ea.

Karl Lagerfeld i-a mulțumit în schimb Annei Hidalgo, „care dă o imagine minunată Parisului”. „Sunt un străin și țin să fiu, pentru că străinii văd Parisul și Franța cu alți ochi”, a spus „kaizerul modei”. „Cu ultimele schimbări, am impresia că în Franța se luminează”, a mai spus Karl Lagerfeld, aluzie la alegerea la președinția republicii a lui Emmanuel Macron, despre care a spus că este „un tânăr faraon francez” a doua zi după victoria sa.

„Toată lumea este din nou îndrăgostită de Paris, de Franța, vrem să fim aici, ca franceza să devină din nou limba modei, este formidabil”, a adăugat creatorul de modă. „Țin să spun: trăiască Franța și în special trăiască Paris și Jocurile Olimpice pentru Anne în 2024”, a conchis el.