La zece ani de la deces, în ciuda scandalurilor sexuale - Michael Jackson, la fel de popular
Michael Jackson, decedat pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, nu și-a pierdut din popularitate, în pofida scandalurilor sexuale în care i-a fost implicat numele, iar experții spun că moștenirea sa muzicală va dăinui.
La începutul acestui an a fost lansat un documentar care a stârnit noi controverse, „Leaving Neverland”, de Dan Reed, în care au fost lansate noi acuzații de abuz sexual la adresa lui Michael Jackson. Starului pop i-au fost aduse, de-a lungul timpului, numeroase acuzaţii de pedofilie. În 1993, Jackson a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler. Artistul a negat acuzaţiile şi totul s-a încheiat printr-o înţelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari. În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea tot 13 ani. În 2013 şi 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson şi James Safechuck, care au susţinut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanţă pentru că faptele au fost prescrise.
Robson şi Safechuck sunt protagoniştii documentarului regizat de Dan Reed. Filmul a stârnit un nou val de publicitate negativă. Astfel, un episod care beneficia de vocea lui Michael Jackson din popularul serial animat „Familia Simpson/ The Simpsons” a fost retras de la difuzare. Mai multe posturi de radio din toată lumea, din Australia, Noua Zeelandă și până în Canada, au anunțat că nu vor mai difuza muzica lui Michael Jackson, după lansarea documentarului HBO.
Însă reacțiile negative s-au oprit aici. Lui Michael Jackson nu i s-au retras titluri, așa cum au pățit actorul Bill Cosby și producătorul de film Harvey Weinstein, eliminați din Academia de film americană după acuzații de abuz sexual. Și nu au fost nici mișcări în masă care să ceară ca muzica lui Michael Jackson să nu mai fie difuzată, așa cum a fost cazul rapperului R. Kelly. Popularul album „Thriller” și videoclipul piesei omonime se află încă în National Recording Registry, Arhiva de înregistrări a Congresului american.
Muzica lui Michael Jackson este folosită în continuare în reclame și într-un show al celebrului Cirque Du Soleil.
Muzee din Detroit și Tennessee și-au păstrat în colecțiile lor obiecte care i-au aparținut starului, iar la licitații sunt încă la mare căutare suvenire. Recent, o jachetă care i-a aparținut lui Michael Jackson a fost vândută la licitație pentru 75.000 de dolari. Darren Julien, CEO al casei Julien’s Auctions din Culver City, statul american California, spune că o singură altă vedetă mai stârnește un interes uriaș în licitații în afară de Marilyn Monroe și aceea este Michael Jackson.
Editorul Billboard Gail Mitchell spune că a intervievat recent aproximativ 30 de lideri din industria muzicii care sunt de părere că moștenirea lui Michael Jackson va dăinui în ciuda controverselor stârnite de documentarul lui Reed. Administratorii averii lui Michael Jackson au negat vehement acuzațiile din documentar. Janet, Tito, Marlon și Jackie Jackson, frații lui Michael, și Taj, nepotul acestuia, i-au luat apărarea starului pop, după lansarea filmului.
De cealaltă parte, postul de televiziune HBO, căruia i s-au cerut daune de 100 de milioane de dolari, a dat publicității o declarație potrivit căreia decizia de a difuza documentarul urmărește să „ofere tuturor posibilitatea de a evalua filmul și acuzațiile prezentate fiecare pentru el însuși”.
Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra. Medicul personal al cântăreţului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară şi a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.