Criticul Avelina Lésper a distrus o lucrare în valoare de 20.000 de dolari, expusă la un târg de artă din Mexic, din neatenție. Ulterior a afirmat că lucrarea lui Gabriel Rico „parcă a ştiut cât de mult i-a displăcut”, ceea ce a dat naștere unor dezbateri legate de natura artei.

Criticul Avelina Lésper a spus după ce opera expusă la un târg de artă din Mexic s-a prăbuşit şi s-a spart, din cauză că a fost neatentă atunci când a lăsat o cutie de suc în apropierea lucrări, gestul său fiind mai degrabă dispreţuitor. Ulterior, criticul a afirmat că lucrarea lui Gabriel Rico „parcă a ştiut cât de mult i-a displăcut”.

„Parcă lucrarea ar fi auzit comentariul meu şi a simţit ce cred despre ea”, a arătat criticul de artă într-o declaraţie dată presei din Mexic. „Lucrarea s-a făcut făcut ţăndări şi s-a împrăştiat pe jos”.

Lésper afirmă că i s-a spus că lucrarea distrusă a fost estimată la un preţ de 20.000 de dolari. Galeria care a expus lucrarea a criticat drept lipsit de profesionalism comportamentul pe care l-a avut Lésper.

„Lésper, apropiindu-se prea mult de lucrare pentru a amplasa cutia de suc înainte să facă o poză ca o critică a operei a cauzat distrugerea, nu e nicio îndoială”, au arătat cei de la galeria OMR. Directoarea muzeului de artă Soumaya, Alfonso Miranda, a caracterizat evenimentul drept o „tragedie”.

Lésper le-a propus galeriştilor să expună în continuare lucrarea distrusă pentru a arăta „cum a evoluat”. Când aceştia au respins ideea ei, criticul s-a oferit să repare lucrarea. Lucrarea distrusă, a lui Gabriel Rico, era alcătuită dintr-un geam, o piatră, o minge de fotbal şi alte obiecte suspendate în interiorul operei.

Artistul mexican obişnuieşte să expună obiecte create de om în contrast cu pietre sau pene ori alte elemente găsite în natură.