Meryl Streep a devenit ținta unei campanii de denigrare agresive în Los Angeles, fiind acuzată că a știut despre abuzurile sexuale comise de producătorul de film Harvey Weinstein, dar a păstrat tăcerea timp de mai mulți ani.

Marți, la Los Angeles, au fost distribuite mai multe postere cu o fotografie în care actrița apare alături de Weinstein, însoțită de cuvintele „Ea știa”.

Streep a negat în ultimele săptămâni faptul că ar fi știut despre abuzurile sexuale comise de Weinstein timp de mai mulți ani. „Scandaloasa veste despre Harvey Weinstein ne-a îngrozit pe noi cei a căror muncă a coordonat-o și ale căror cauze nobile le-a sprijinit”, a transmis Streep într-un comunicat de presă în octombrie, la puțin timp după ce The New York Times a publicat o anchetă despre comportamentul de „prădător sexual” al producătorului de cinema. Actrița le-a numit „eroine” pe femeile care au rupt tăcerea în legătură cu aceste abuzuri. „Un lucru ar trebui clarificat. Nu știa toată lumea. Harvey ne sprijinea munca cu o mână de fier, a fost exasperant, dar respectuos cu mine în relația profesională și cu mulți alții cu care a lucrat”, a mai spus actrița. „Nu știam despre aceste infracțiuni. Nu știam despre aranjamentele financiare cu actrițe și colegi. Nu știam despre întâlnirile sale în camere de hotel, în baie sau despre alte acte nepotrivite, coercitive. Și, dacă toată lumea ar fi știut, nu cred că toți reporterii de investigație din industria de divertisment și media ar fi omis să scrie despre asta timp de decenii”, a adăugat aceasta. Pe rețelele de socializare au fost publicate fotografii ale acestor postere, care au fost afișate în multe locuri din Los Angeles, inclusiv lângă locuința lui Streep, în fața clădirii Sindicatului actorilor americani și la studiourile 20th Century Fox. Nu se știe cine a inițiat campania de denigrare, însă actrița a mai fost ținta criticilor grupurilor de extremă dreapta și chiar ale lui Donald Trump, pentru opiniile sale politice exprimate deschis. Actrița Rose McGowan, care spune că a fost una dintre victimele abuzurilor sexuale ale lui Weinstein, a acuzat-o pe Streep că a continuat, de-a lungul anilor, să lucreze cu producătorul, deși acesta avea o proastă reputație. Sâmbătă, McGowan a publicat pe platforma online Twitter un mesaj în care o acuza pe Streep de ipocrizie. Cu o zi înainte, revista People a scris, citând surse din industrie, că multe dintre actrițele care vor participa la gala Globurilor de Aur 2018, printre care se numără și Meryl Streep, vor purta ținute negre pentru a protesta în tăcere față de abuzurile sexuale de la Hollywood. „Actrițe, ca Meryl Streep, care au lucrat fericite cu Monstrul Porc poartă negru @goldenglobes, într-un protest mut. Tăcerea voastră este problema”, a scris McGowan.

Într-un comunicat emis luni, Streep a repetat faptul că nu a știut nimic despre abuzurile sexuale comise de Weinstein. Streep este nominalizată la ediția din 2018 a Globurilor de Aur pentru rolul său din filmul „The Post”, de Steven Spielberg, care va fi lansat în cinematografe pe 22 decembrie. Peste o sută de femei l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală și viol. Trei anchete sunt în curs, deschise de autoritățile din Londra, New York și Los Angeles. Între timp, Weinstein a fost înlăturat din rândul membrilor Academiei de film americane, Academiei de film britanice și Sindicatului regizorilor americani.

În prezent, autoritățile investighează și dacă producătorul de film nu a deturnat fonduri cu scopul de a păstra secrete faptele sale.