Filosoful și eseistul Mihai Șora și Melania Medeleanu, fondatoare a Magicamp, organizație printre proiectele căreia se numără MagicHome, dedicat sprijinirii familiilor cu copii diagnosticați cu cancer, au primit, vineri, premiul Cetățeanul European, pentru promovarea valorilor europene în UE.

 

Evenimentul găzduit de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România i-a adus alături pe cei care au făcut propunerile pentru distincțiile din acest an, membrii Parlamentului European Monica Macovei, Cristian Preda și Sigfried Mureșan.

"Acest premiu e pentru mine un imbold de a merge mai departe. Simt o solidaritate cu cei care mă înconjoară și pe care îi simt ca făcând împreună cu mine o singură comunitate", a spus Mihai Șora, prezentat ca "filosoful cetățean".

"Mihai Șora îi ascultă pe ceilalți și pe urmă le restituie, ascultându-i ceva care are întotdeauna miez. Nu l-am auzit niciodată pe Mihai Șora spunând lucruri superficiale ori vorbind numai pentru a se afla în treabă", a explicat Cristian Preda în timpul ceremoniei.

"Premiul acesta este prețios și ne e drag, o să vă rugăm să ne permiteți să îl împărțim cu fiecare om din țara asta înfometat de bine", a spus, în semn de mulțumire, Melania Medeleanu, acceptând premiul în numele asociației Magicamp.

Premiul pentru Cetățeanul European se acordă, din 2008, persoanelor și organizațiilor care prin experiența lor se implică în promovarea valorilor europene în statele membre UE.

Magicamp este un proiect înființat de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, prin care se încearcă să se ofere copiilor diagnosticați cu cancer și aflați în situații vulnerabile motive de bucurie. Printre inițiativele Magicamp se numără MagicHome, care oferă familiilor cu copii diagnosticaţi cu cancer sau alte afecţiuni grave locuri de dormit, toate facilitățile necesare unei case (băi, mașini de spălat, etc.), bucătărie în care să poată găti "ca acasă", locuri de joacă în interior şi în curte, servicii de suport non-clinic precum terapie prin artă şi suport psihologic. Primul MagicHome, localizat în Bucureşti, aproape de principalele spitale pentru copii cu afecțiuni oncologice și nu numai (Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni), a găzduit deja peste 300 de copii şi membri ai familiilor lor în prima jumătate a lui 2017. Astfel de locuințe au mai fost deschise în Cluj-Napoca și Viena, în Austria, potrivit site-ului oficial al Magicamp.

În vârstă de 101 ani, filosoful și eseistul Mihai Șora a avut o activitate publicistică remarcabilă. S-a remarcat, printre altele, ca fondatorul unei noi colecţii de cărţi "Biblioteca pentru Toţi", dar și prin volume precum "Despre dialogul interior" (Humanitas, 1995; 2006); "Sarea pământului" (1978; Humanitas, 2006); "A fi, a face, a avea" (1985; Humanitas, 2006); "eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat" (1990; Humanitas, 2007).

În 2012, Mihai Șora a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar, în 2016, a fost decorat cu Ordinul Național "Steaua României" în rang de Cavaler. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele "Sarea pământului" (1978) și "Firul ierbii" (1998).

În ultimii ani, a devenit o voce foarte activă în mediul virtual şi uneori şi în stradă, în pieţele publice: racordat la democratizarea şi la progresul ţării, îi condamnă limpede şi răspicat pe cei care încearcă să frâneze procesul, încât a devenit o figură-reper a rezistenţei civice.