Benny Andersson și Bjorn Ulvaeus, doi dintre componenții trupei ABBA, au avut o apariție surpriză pe scena Teatrului Novello din Londra, la 20 de ani de la lansarea musicalului „Mamma Mia!", care este bazat pe hiturile celebrei formații suedeze.

Cei doi muzicieni au fost primiți cu ropote de aplauze. Ei au venit pe scenă însoțiți de producătoarea Judy Craymer, regizorul Phyllida Lloyd și scenarista Catherine Johnson. Atât Andersson, cât și Ulvaeus au fost implicați în producția spectacolului încă de la început. Relația lor cu cele trei producătoare este una foarte bună, iar Ulvaeus le-a descris pe Craymer, Lloyd și Johnson ca fiind „trei îngeri". În culise, Andersson a afirmat că nu a mai participat la o reprezentație a spectacolului de mult timp și că experiența de la celebrarea de 20 de ani l-a emoționat.

Musicalul „Mamma Mia!" a avut premiera pe 6 aprilie 1999, la Londra, în West End. Producția spune povestea unei tinere numite Sophie Sheridan, care se află în pragul căsătoriei, când descoperă că ar putea avea trei „tați". Cei trei potențiali părinți - Sam Carmichael, Harry Bright și Bill Austin - au avut, în tinerețe, o relație cu mama ei, Donna. Aceștia se îndreaptă pe insula grecească unde Sophie locuiește împreună cu mama sa, dorind să-și revadă fosta parteneră și să participe la nunta ei.

Spectacolul "Mamma Mia!" a fost vizionat de peste nouă milioane de oameni în capitala britanică, unde a fost pus în scenă la trei săli. Producția a avut parte de 50 de adaptări, în 16 limbi străine și a generat încasări de peste 4 miliarde de dolari la nivel mondial.

Musicalul a fost produs și în limba română, iar premiera spectacolului a avut loc pe 24 mai 2018, la Sala Palatului din București.

„Mamma Mia!" a avut parte de două adaptări cinematografice: una în 2008 și o continuare lansată în 2018, intitulată „Mamma Mia! Here We Go Again/ Mamma Mia! O luăm de la capăt". Din distribuția celor două pelicule au făcut parte actorii Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan și Colin Firth.

Trupa suedeză ABBA, care a fost activă între anii 1974 și 1982, a devenit cea mai bine vândută formație din istoria muzicii pop, grație unor piese precum „Money, Money, Money", „Mamma Mia" și „The Winner Takes It All". ABBA s-a făcut remarcată prin câștigarea concursului Eurovision, cu piesa „Waterloo", în 1974.

Membrii trupei ABBA, Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad, nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982. Björn şi Agnetha au fost căsătoriţi din 1971 până în 1980, în timp ce Benny şi Anni-Frid au divorţat în 1980, după o căsnicie de doar doi ani.

Grupul a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în 2010, iar, în 2015, piesa „Dancing Queen" a fost inclusă în Grammy Hall of Fame.