NASA a prezentat noile costume spațiale care vor fi purtate pe Lună - Parada costumelor selenare
Agenţia spaţială americană (NASA) a prezentat prototipurile pentru noile costume spațiale care vor fi purtate de astronauți pe Lună, în misiunile Artemis, prevăzute pentru lansare oficială în 2024.
Fiind vorba despre prototipuri, costumele nu au fost încă testate în spațiu, iar concepția acestora nu a fost finalizată. Misiunile cu echipaj uman din cadrul programului Artemis sunt prevăzute să înceapă în 2024, cu Artemis 3, iar costumele ar trebui să fie gata în 2023.
Costumele au fost prezentate presei, în fața unui imens steag american, la sediul din Washington al NASA. Precedentele modele pentru misiunile pe Lună datează din timpul misiunilor Apollo (1969 - 1972). Noile costume pot fi comparate cu niște mini-vehicule spațiale, furnizând oxigen astronautului, reciclând aerul, reglând temperatura interioară și protejându-l de radiații.
Inginerii de la NASA lucrează de mulți ani la o nouă versiune de costume, dorind mai ales să elimine dioxidul de carbon.
Marți, au fost prezentate două modele de costume. Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU - Unitate mobilă de explorare extravehiculară) este un costum alb cu benzi albastre și roșii care va fi folosit de astronauți când vor păși pe Lună. Orion Crew Survival Suit este costumul care va fi folosit pentru călătoria de pe Terra pe Lună și înapoi, mai lejer, de culoare portocalie.
xEMU va fi mai flexibil. "Amintiți-vă, în timpul anilor Apollo, Neil Armstrong și Buzz Aldrin săreau ca iepurii pe solul lunar. Acum vom putea merge pe solul lunar", a declarat Jim Bridenstine, administratorul NASA.
De asemenea, astronauții vor avea brațele mai libere, își vor putea atinge vârful capului, lucru imposibil în cazul costumelor Apollo. Astronauții se vor putea apleca foarte ușor pentru a colecta roci, fără să se teamă că își vor pierde echilibrul și vor cădea. Nu în ultimul rând, noile costume sunt concepute pentru toate mărimile, pentru bărbați și pentru femei.
Până în zilele noastre, pe Lună au fost doar 12 astronauți, cel mai recent în anul 1972. Programul Artemis, coordonat de NASA în colaborare cu o serie de parteneri internaționali, printre care și Agenția Spațială Europeană (ESA), din care România face parte ca stat membru, își propune să schimbe acest lucru până în 2024. Aceasta este data planificată pentru aselenizarea Artemis 3, care va avea printre membrii echipajului și prima femeie ce va păși pe satelitul natural al Pământului. Programul Artemis își propune, de asemenea, să deschidă calea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună și posibilitatea de exploatare comercială a acesteia, inclusiv prin zboruri private.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.