Vânzarea la licitaţie a unei rarisime măşti sculptate africane cu 4,2 milioane de euro, achiziţionată iniţial cu 150 de euro de un comerciant de ocazie de la un cuplu de octogenari, a fost validată marţi de justiţia franceză, iar acţiunea statului gabonez, parte terţă în proces, a fost respinsă, informează AFP.

 

Tribunalul din Ales a considerat că proprietarii iniţiali ai măştii, un bărbat de 88 de ani şi soţia sa de 81 de ani, care au făcut apel la un comerciant de ocazie pentru a se debarasa de vechiturile strânse de-a lungul anilor în reşedinţa lor secundară, „nu au dat dovadă de nicio diligenţă pentru a aprecia adevărata valoare istorică şi artistică a bunului".

„Neglijenţa şi uşurinţa lor caracterizează caracterul impardonabil al cererii lor", precizează sentinţa de marţi, care a respins cererea lor de a anula vânzarea şi de a recupera suma plătită de cumpărător, rămas anonim.

Printre acele obiecte aparent fără valoare se afla o mască sculptată din lemn care i-a aparţinut unui strămoş, fost guvernator colonial în Africa, pe care aveau să o vândă în cele din urmă cu 150 de euro în septembrie 2021, alături de suliţe, un cuţit pentru circumcizie, un burduf şi instrumente muzicale.

Cu ocazia unei vânzări de obiecte de artă africane, comerciantul de ocazie a contactat Hotel des ventes din Montpellier, care, după analize amănunţite ce au datat acea mască Fang din secolul al XIX-lea, a estimat că valoarea acesteia este cuprinsă între 300.000 şi 400.000 de euro. Preţul estimativ cerut de comerciantul de ocazie era cuprins între 100 şi 600 de euro.

Tribunalul a considerat că nu a fost demonstrat faptul că acel comerciant, „anterior vânzării (...), ştia despre valoarea deosebită a măştii vândute".

Comerciantul fixase preţul „bazându-se pe site-urile dedicate" şi pe părerile comisarilor de licitaţie „care nu doreau obiectul", a precizat în timpul procesului la finalul lunii octombrie Patricia Pijot, avocata sa, potrivit căreia clientul ei „nu este un profesionist în estimările de preţ şi nici în arta africană".

Comerciantul de ocazie „nu avea nicio cunoştinţă specifică în materie de artă africană", a confirmat tribunalul francez în decizia sa. Cererea formulată de Republica Gabon, care intervenise în audieri pentru a solicita anularea vânzării şi repatrierea măştii, a fost respinsă de acelaşi tribunal.