Un caz spectaculos petrecut în America face înconjurul lumii. La un meci din NHL, campionatul nord-american de hochei, o româncă aflată în tribună a observat o aluniţă pe ceafa antrenorului echipei oaspete. Avertizat că „ar putea fi o tumoare”, asistentul Brian Hamilton a efectuat un control.

Identificată ca urmare a imaginilor video, românca de 22 de ani, studentă la Medicină, a fost recompensată cu o bursă de 10.000 de dolari. Două echipe din NHL (Liga Naţională de Hochei Americană), campionat la care sunt înscrise echipe din Canada şi din SUA, au finanţat o bursă de 10.000 de dolari pentru suportera care l-a „salvat” pe asistentul echipei Vancouver Canucks, avertizându-l că o pată de pe gâtul său ar putea fi melanom.

Românca Nadia Popovici, numele studentei la Medicină din Seattle (SUA), în vârstă de 22 de ani, urmărea meciul dintre echipa gazdă, Kranen, şi Canucks, desfăşurat pe 23 octombrie 2021, când a zărit pata suspectă pe spatele lui Brian „Red” Hamilton, asistent al formaţiei canadiene.

Neştiind dacă acesta este conştient de asta, a bătut în geamul separator şi i-a arătat mesajul pe care îl scrisese pe telefonul mobil, pentru a-l avertiza.

Hamilton a urmat apoi sfatul şi a efectuat un consult, la întoarcerea la Vancouver, descoperind că era melanom malign, un tip de cancer de piele. Promptitudinea vizitei a permis asistentului să fie operat imediat, iar biopsia a confirmat ulterior că tumora putea fi fatală. La următorul meci din Seattle între Kranen şi Vancouver, în noaptea de Revelion, canadienii lansaseră un apel pe reţelele de socializare pentru a o găsi pe româncă. Nadia a lucrat de Revelion

Hamilton, care are 1.000 de meciuri în NHL, s-a declarat uimit de capacitatea tinerei de a observa acea aluniţă, având în vedere că nu era mare şi purta o jachetă, iar firele radio îi acopereau parţial gâtul.

De îndată ce a fost găsită, după ce a făcut voluntariat la o linie telefonică anti-sinucidere, în noaptea de Revelion, Nadia a fost invitată să-l cunoască pe Hamilton, care, înainte de meci, i-a mulţumit cu o îmbrăţişare, pentru că „i-a schimbat viaţa lui şi a familiei lui”.

Tânăra de 22 de ani a spus că a lucrat în spitale şi, de asemenea, în secţiile de cancer. La meciul din octombrie, primul joc de hochei pe gheaţă la care a asistat, s-a gândit imediat că locul arată ca un caz tipic de melanom malign.

Publicul, care ştia povestea din mediile online şi din mass-media, a ovaţionat-o pe studentă, la anunţul că formaţiile Kranen şi Canucks îi vor acorda o bursă.

Pe gheaţă, Vancouver a câştigat cu 5-2, dar scorul a trecut în plan secund. Canucks a postat pe Twitter o fotografie cu Nadia şi cu Brian, cu menţiunea: „Cea mai mare victorie în seara asta”.