Oscar 2019. Olivia Colman, Rami Malek, Alfonso Cuaron şi alţi laureaţi - Green Book, cel mai bun film
Nominalizat în cinci categorii, „Bohemian Rhapsody”, de Bryan Singer și Dexter Fletcher, a primit cele mai multe trofee la gala Oscar 2019, patru, printre care şi cel pentru cel mai bun actor în rol principal, Rami Malek. Premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj l-a primit filmul „Green Book”.
„Bohemian Rhapsody” a devenit, în decembrie 2018, filmul biografic muzical cu cele mai mari încasări din istorie, după ce a depășit pragul de 600 de milioane de dolari, la mai puțin de două luni de la lansare. Producția care urmărește cariera trupei britanice Queen a fost lansată pe 18 octombrie 2018, având parte de cronici amestecate, dar a fost lăudată interpretarea lui Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury. De altfel, în ianuarie, filmul a primit premiul Globul de Aur pentru cea mai bună dramă, dar şi pe cel pentru cel mai bun rol principal masculin.
„Green Book”, de Peter Farrelly, cu cinci nominalizări, „Black Panther”, de Ryan Coogler, cu şapte nominalizări, şi „Roma”, de Alfonso Cuaron, cu zece nominalizări, au primit fiecare câte trei trofee Oscar. Astfel, Alfonso Cuaron a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru lungmetrajul „Roma”, prima producţie a platformei Netflix nominalizată la categoria „cel mai bun film”. Totodată, drama în alb şi negru cu tentă autobiografică a lui Alfonso Cuaron a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
„Green Book” a primit premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj, după ce a câştigat şi Globul de Aur pentru cea mai bună comedie, dar şi trofeul Sindicatului producătorilor americani. Un film „road trip” a cărui acțiune are loc în anii 1960, într-o Americă segregată, „Green Book”, cu cinci nominalizări, a mai primit, duminică noapte, premiile Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Mahershala Ali) și cel mai bun scenariu original, semnat de Nick Vallelonga, Brian Currie și Peter Farrelly. După un Oscar primit în 2017, pentru rolul din „Moonlight”, de Barry Jenkins, Ali a devenit anul acesta al doilea actor premiat cel mai repede cu un al doilea trofeu al Academiei americane, după Tom Hanks (în 1993, pentru „Forest Gump”, și în 1994, pentru „Philadelphia”).
Lungmetrajul de epocă „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, care, ca şi „Roma”, conducea, cu zece selecții, în topul nominalizărilor, a primit un singur premiu Oscar, cel pentru cel mai bun rol principal feminin, atribuit Oliviei Colman.
„Ieşirea” lui Spike Lee
Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât și la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al șaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanță, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen și Barry Jenkins. El a concurat la Oscaruri cu filmul „BlacKkKlansman”, care a primit şase nominalizări, dar a câştigat un singur trofeu, cel pentru cel mai bun scenariu adaptat. Imediat ce a fost anunțat câștigătorul categoriei pentru cel mai bun film, regizorul Spike Lee s-a ridicat și a încercat să iasă din sala Dolby Theater. Lee părea „înfuriat vizibil” de triumful producția Green Book, a gesticulat și a pornit spre ieșire cu propriul trofeu în mână. A fost oprit de organizatori care l-au condus înapoi la locul său.
În fața presei, cineastul a explicat: „Am ghinion. Adică de fiecare dată când cineva conduce pe altcineva, eu pierd”, amintind că filmul său Do the Right Thing a pierdut premiul în 1990 în fața producției Driving Miss Daisy. În schimb, atunci când i s-a cerut să explice reacția pe care a avut-o în momentul anunțului Spike Lee a pronunțat clar cuvintele „Următoarea întrebare!”.
Hannah Beachler a devenit prima femeie de culoare premiată cu Oscar pentru scenografie, cea a lungmetrajului „Black Panther”, care a mai primit şi trofeele pentru cea mai bună coloană sonoră şi cele mai bune costume.
O căzătură norocoasă
Rami Malek a căzut de pe scena Oscarurilor imediat după ce a primit premiul pentru cel mai bun actor și a avut nevoie de intervenția medicilor. Actorul și a susținut un discurs care a însuflețit sala, dar la coborârea de pe scenă, artistul s-a împiedicat și s-a prăbușit sub privirile uluite ale celor prezenți.
„Actorul a făcut tot ce a putut să își salveze trofeul. Când a lovit podeaua, Malek a părut surprins, iar cei din jur l-au ajurat să se ridice. A fost chemată salvarea pentru a-l trata pe actor”, arată o sursă citată de Vanity Fair.
Vedeta și-a revenit destul de repede astfel încât, în culise a reușit să se adreseze și celor care nu au fost de acord cu triumful său: „Nu cred că, din punctul de vedere al criticilor, decizia a fost unanimă, dar țin cont de tot ce ați scris. De când eram mic, citesc și învăț foarte mult din critica de film. Așa că oricum, încă vă apreciez foarte mult”.
Un discurs de clasă
Olivia Colman (45 de ani), câştigătoarea Oscarului pentru rolul principal din „The Favourite“, a făcut pe toată lumea să râdă şi să plângă cu discursul său, catalogat drept unul dintre cele mai bune din istoria premiilor Academiei Americane de Film.
Când şi-a auzit numele, Olivia Colman a fost la fel de surprinsă ca restul celor care urmăreau ceremonia, întrucât marea favorită a fost Glenn Close, pentru rolul din „The Wife“. Veterana este la a şaptea nominalizare şi nicio victorie, aşa că este lesne de înţeles de ce toţi se aşteptau ca Academia să-i ofere în sfârşit râvnita statuetă. Nominalizată pentru prima dată la premiile Oscar, ea a topit inimile tuturor cu un discurs memorabil, în timpul căruia a plâns, a râs, a glumit, a transmis mesaje puternice, s-a strâmbat când organizatorii au rugat-o să se grăbească şi a mulţumit aproape tuturor celor din sală. Regizorul filmului, colegele sale din distribuţie, soţul, dar şi alte vedete au fost surprinse plângând, iar la final, câştigătoarea Oscarului a fost aplaudată şi ovaţionată în picioare.
„Este cu adevărat stresant! Este ilar! Am primit un Oscar! Trebuie să mulţumesc multor oameni şi dacă pe drum voi uita pe cineva, vă voi găsi mai târziu şi vă voi îmbrăţişa cu putere. Îmi pare rău dacă vă voi uita acum. Yorgos Lanthimos, cel mai bun regizor al meu în cel mai bun film cu Emma (Stone) şi Rachel (Weisz), cele mai frumoase femei din lume de care te poţi îndrăgosti şi cu care poţi lucra zilnic. Adică, vă puţi imagina, nu a fost deloc greu. Să fiu nominalizată alături de aceste femei extraordinare... Glenn Close, ai fost idolul meu de atât de mult timp şi nu aşa aş fi vrut să stea lucrurile. Cred că eşti uimitoare şi te iubesc foarte mult! Vă iubesc pe toţi! Mulţumesc, Lindy King, agentul meu, care m-a găsit în urmă cu 20 de ani. Vă mulţumesc mult, Olive, Hilde şi Briner, care m-au obligat să fac lucruri pe care le-am refuzat, dar ei au avut dreptate. Mulţumesc mamei, tatei... ştiţi voi! Mulţumesc copiilor mei care sunt acasă şi ne privesc – uitaţi! Dacă nu vă uitaţi, bună treabă, dar sper totuşi că vă uitaţi, pentru că nu se va mai întâmpla aşa ceva. Şi fiecărei fetiţe care îşi pregăteşte discursul în faţa televizorului, nu se ştie niciodată! Am lucrat ca femeie de serviciu, am iubit acea slujbă, dar am petrecut mult timp imaginându-mi acest moment! «Oh, vă rog să încheiaţi!» OK (se strâmbă - n.red.) Mulţumesc soţului meu, Ed Sinclair, cel mai bun prieten al meu. Te iubesc atât de mult, de 25 de ani tu eşti cel mai mare susţinător al meu. El va plânge, eu nu. Mulţumesc mult, Fox, distribuţiei, echipei, tuturor. Vă mulţumesc atât de mult! Lady Gaga! Melissa McCarthy! Vă pup pe toţi!“
Cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles. Ediția de anul acesta a galei Oscar a avut loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei au fost prezentate de mai multe vedete, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în ultimii 30 de ani.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.