Oscar 2020. Cel mai bun film vine din Coreea de Sud - „Parasite” face istorie
Lungmetrajul sud-coreean „Parasite”, de Bong Joon-ho, a fost marele câştigător al celei de-a 92-a ediţii a galei Oscar, unde a primit patru trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună producţie internaţională şi cea mai bună regie.
Victoria este una istorică, în contextul în care Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) s-a confruntat cu critici privind lipsa de diversitate - #OscarsSoWhite, absenţa femeilor din categoria dedicată regizorilor etc.
Astfel, „Parasite”, de Bong Joon Ho, este primul film sud-coreean care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Drama de război „1917”, de Sam Mendes, care primise zece nominalizări, a obţinut trei trofee, toate în categorii tehnice, respectiv cele mai bune efecte speciale, cel mai bun mixaj de sunet şi cea mai bună imagine. Deşi conducea în topul nominalizărilor, cu 11, filmul „Joker”, de Todd Phillips, a primit doar două premii Oscar, pentru cel mai bun actor, Joaquin Phoenix, şi cea mai bună coloană sonoră. În mod cu totul nesurprinzător, Renee Zellweger a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Judy”. Nici câştigătorii premiilor pentru roluri secundare nu au constituit surprize, Laura Dern („Marriage Story”) şi Brad Pitt („Once upon a time in... Hollywood”) primind în acest sezon majoritatea premiilor importante, inclusiv Globul de Aur şi BAFTA.
Nominalizat în zece categorii, „The Irishman”, de Martin Scorsese, nu a primit niciun premiu.
Zece nominalizări a avut şi filmul lui Quentin Tarantino „Once upon a time in... Hollywood”, care a mai primit premiul Oscar pentru cea mai bună scenografie.
Neozeelandezul Taika Waiti a primit premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru „Jojo Rabbit”, film a cărui imagine este semnată de Mihai Mălaimare Jr.
Printre marii câştigători ai serii s-au mai numărat „Toy Story 4”, desemnat cel mai bun film de animaţie, şi „American Factory”, produs de compania soţilor Barack şi Michelle Obama, numit cel mai bun documentar.
Ediția de anul acesta a galei Oscar, difuzată de televiziunea ABC, a avut loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei au fost prezentate de mai multe vedete, fiind pentru al doilea an consecutiv când se întâmplă acest lucru.
Oscar 2020, pe covorul roşu -Strălucire clasică şi cauze ecologice.
Multe dintre starurile care au păşit pe covorul roşu la cea de-a 92-a ediţie a galei Oscar, care a avut loc duminică noapte, la Los Angeles, au profitat de ţinutele lor pentru a promova diverse cauze, precum sustenabilitatea, dar şi o mai mare diversitate în industria cinematografică.
Actriţa Margot Robbie a impresionat audiența cu o rochie Chanel bleumarin, cu mânecile detașate, în timp ce Sandra Oh a purtat o rochie roz pal de la Elie Saab, cu paiete și mâneci supradimensionate din tul. Julia Butters, star al filmului „Once Upon a Time in Hollywood”, a adoptat și ea tendința mânecilor structurate, cu o rochie roz de la Christian Siriano. Pelerinele au fost, de asemenea, o temă recurentă, adoptată de staruri precum Olivia Colman și Janelle Monae. Însă cea care a atras atenția cel mai mult a fost Natalie Portman, cu o capă Dior Haute Couture, brodată cu nume ale femeilor din industrie - inclusiv ale regizoarelor omise anul acesta din lista nominalizărilor: Wang (Lulu Wang – „The Farewell”), Gerwig (Greta Gerwig care a regizat „Little Women”) și Scafaria (Lorene Scarfaria – „Hustlers”).
Sustenabilitatea a fost o altă chestiune de interes public promovată pe covorul roșu. Joaquin Phoenix a venit în același smoching Stella McCartney pe care l-a purtat în acest sezon al marilor premii cinematografice. Multe alte vedete au folosit covorul roșu de la gala Oscar pentru a promova practici mai prietenoase cu mediul în industrie, mai ales moda, care este responsabilă de 10% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial. Printre aceste vedete s-au numărat starul filmului „Booksmart” Kaitlyn Dever, care a purtat o rochie Louis Vuitton din fibre prietenoase cu mediul, tencel. Iar Saoirse Ronan a purtat o rochie Gucci al cărei decolteu a fost creat din ţinuta pe care a purtat-o la gala BAFTA de la Londra, săptămâna trecută.
Multe vedete au reamintit de strălucirea clasică a Hollywood-ului, iar printre acestea s-au numărat Charlize Theron, într-o rochie Dior cu șliț adânc și un umăr gol, Renée Zellweger, într-o rochie cu paiete Armani Privé, Cynthia Erivo, într-o ţinută Versace, Scarlett Johansson, în Oscar de la Renta, şi Brie Larson, în Celine.
În ceea ce priveşte starurile masculine, ţinutele acestora nu s-au evidenţiat foarte mult. Deși au putut fi văzute pe covorul roșu costume cu imprimeuri şi ținute „gender-fluid”, mulți bărbați s-au limitat la clasicul costum negru. Regizorul Spike Lee a oferit o rară pată de culoare, cu un costum în nuanțe de violet și auriu de la Gucci, prin care i-a adus un omagiu regretatului star al baschetului Kobe Bryant, purtând pe revere numărul pe care acesta îl avea pe tricou. Așa cum era de așteptat, Billy Porter, starul serialului cu tematică transgender „Pose”, a adus puțină strălucire pe covorul roșu, într-o ţinută aurie Giles Deacon, cu corset, pene şi fustă cu imprimeu baroc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.