Premierul etiopian Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2019. Anunţul a fost făcut de Comitetul Nobel Norvegian, instituția care acordă prestigioasa distincție.

Comitetul Nobel din Oslo, Norvegia, a acordat distincția premierului etiopian pentru „eforturile de a obține pacea și cooperarea internațională, în special pentru inițiativa decisivă de a rezolva conflictul cu statul vecin Eritreea”.

Awol Allo, profesor de origine etiopiană, asociat al Universității Keele din Marea Britanie, a declarat că Abiy Ahmed merită premiul pentru pace pentru rolul pe care l-a avut în încheierea unui conflict de 20 de ani între Etiopia și Eritreea.

„Sunt de părere că ce a făcut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos și remarcabil. Cele două țări nu se mai află în război. Familiile au fost reunite pentru că zborurile între cele două state au fost reluate. Relațiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refăcute”, a afirmat acesta.

Preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a declarat că „eforturile lui Abiy Ahmed merită să fie recunoscute și au nevoie să fie încurajate”, adăugând că speră ca acest premiu „să consolideze munca importantă a premierului etiopian”.

„Premierul Abiy Ahmed a căutat să promoveze reconcilierea, solidaritatea și justiția socială”, a declarat aceasta.

După preluarea șefiei Guvernului, în aprilie 2018, Abiy Ahmed a luat măsuri de eliminare a represiunii politice, eliberând prizonierii politici, înlăturând interdicțiile ce vizau partidele politice și anchetând oficialii acuzați de abuzuri la adresa drepturilor omului.

Anul acesta au fost nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace 223 de persoane și 78 de organizații.