Piramida Lunii din Teotihuacán este aliniată după solstiţii - Mistere antice descifrate
Piramida Lunii din Teotihuacán, un oraş străvechi aflat în apropierea capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico, este aliniată după poziţia Soarelui în solstiţiile de vară de iarnă, conform concluziilor unei echipe de oameni de ştiinţă, transmite luni Live Science.
Oraşul Teotihuacán a cunoscut o perioadă de înflorire între anii 100 î.Hr. şi 800 d.Hr. şi avea o populaţie estimată la 100.000 de locuitori. Piramida Lunii a fost construită în etape între anul 1 d.Hr şi 350 şi este localizată la capătul Drumului Morţilor - o lungă stradă pietruită ce străbate centrul oraşului.
Echipa de cercetători a realizat un număr mare de măsurători, folosind inclusiv drone şi a observat că Piramida Lunii se aliniază cu Soarele care răsare deasupra vulcanului El Xihuingo la solstiţiul de vară, prin colţul său de nord-est. Solstiţiul de vară are loc în zilele de 20 sau 21 iunie în emisfera nordică. Mai mult decât atât, colţul de sud-vest al piramidei se aliniază cu Soarele care apune în spatele unui deal în timpul solstiţiului de iarnă (21 - 22 decembrie), conform unui comunicat al Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic.
Alinierea după solstiţiul de vară ce foloseşte vârful vulcanic El Xihuingo confirmă ipoteza că locuitorii din Teotihuacan foloseau vulcanul ca pe un punct de reper pentru observaţii astronomice.
„Pe versantul vulcanului El Xihuingo se află situl arheologic Xihuingo, un loc unde au fost create petroglifele cunoscute drept «cruci punctate» care ar fi fost folosite ca markeri astronomici", a comentat Aarón González Benítez, arheoastronom de la Şcoala Naţională de Antropologie şi Istorie din Mexic, membru al echipei de cercetare, într-un e-mail pentru Live Science.
Alinierea piramidei cu Soarele la solstiţiu pare să fi influenţat orientarea întregului oraş.
„Oraşul Teotihuacán iese în evidenţă prin magnificul său design reticular, iar dacă orientarea Piramidei Lunii în funcţie de Soare a determinat orientarea întregului oraş, celelalte monumente care sunt paralele cu această impunătoare structură ar trebui să urmeze şi să replice aceeaşi orientare canonică", a susţinut González Benítez.
Poate părea ciudat că o structură denumită Piramida Lunii este de fapt orientată după Soare. Dar, conform lui González Benítez, numele de Piramida Lunii a fost dat de populaţia mexica, care a înfiinţat Imperiul Aztec, iar această populaţie nu a găsit un nume pentru piramidă decât la ceva timp după ce oraşul a fost abandonat. Până acum nu se ştie cum numeau locuitorii din Teotihuacan această piramidă.
La Teotihuacán se află încă o piramidă denumită Piramida Soarelui, iar noul studiu sugerează că aceasta este aliniată „lunistiţiilor" - momentele în care Luna apare poziţionată cel mai sus sau cel mai jos pe bolta cerească.
Această concluzie nu este însă acceptată unanim. Ivan Sprajc, şeful Institutului de Studii Antropologice şi Spaţiale din cadrul Academiei Slovene de Ştiinţe şi Arte, susţine că este greu de crezut că oraşul Teotihuacan a fost construit ţinându-se cont de alinierea faţă de solstiţiile solare a Piramidei Lunii, pentru că această structură a fost modificată în diferitele sale etape de construcţie, iar în primele etape avea o orientare diferită faţă de cea din prezent.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.