Un scurtmetraj de animaţie, numit „Spotlight" şi creat de orădeanca Vanesa Andor, care a câştigat recent primul loc în două categorii în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia va concura în Animest 2021, Bucureşti, în perioada 8-17 octombrie, alături de creaţiile altor 10 artişti din ţară.

 

Absolventă a Facultăţii de Arte Oradea, Master Arte Plastice - Multimedia, Vanesa Andor a primit confirmarea că a intrat în competiţia Animest cu „Spotlight", care este proiectul ei de disertaţie cu tema "Animaţia printre deşeurile societăţii contemporane".

„Este o abordare artistică asupra problemelor de natură ecologică din societatea contemporană având o soluţie creativă şi dinamică: un scurtmetraj animat digital. În cele 5 minute şi 18 secunde, am creat o poveste de la zero, conceptul, designul, animaţia, editarea audio-vizuală sunt toate realizate de mine, avându-l ca şi coordonator pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu, fără de care nu puteam să duc până la capăt acest film", a declarat Vanesa Andor.

În Spotlight, povestea este plasată în mediul urban din zilele noastre, în jurul unor obiecte des folosite, de uz casnic sau de tip single-use, care sunt utilizate si aruncate. Toate se reunesc într-un carnaval al formelor sub lumina unui reflector, luptându-se pentru lumină.

„Într-o alee întunecată, în lumina unei lămpi, aceste obiecte prind forme nemaivăzute şi contururi ale celor care le-au folosit. Prinde viaţă un festival al formelor, obiectelor şi al umbrelor sub un singur reflector (spotlight). Acest dans ritmic al formelor se măreşte treptat până ajung să se lupte pentru un loc sub lumină. Mai presus de acest haos vizual ce se desfăşoară sub ochii privitorilor, nimeni nu se aşteaptă la finalitatea poveştii şi ce se află în spatele reflectorului", a explicat Vanesa Andor.

„O naraţiune strălucitoare şi ironică pe tema distrugerii şi consumului iresponsabil, între realismul amar şi evaziunea dulce, capabilă să atingă sensibilitatea privitorului", se arată în motivaţia festivalului veneţian.

La concursul internaţional de la Veneţia, filmul Spotlight a fost selectat pe lista scurtă dintr-un total de 1.200 de filme înscrise din întreaga lume şi nominalizat în cadrul celor trei categorii ale competiţiei: 1. Premiul pentru cel mai bun scurt metraj/ Best Young & Short Award (premiul cel mare) 2. Premiul pentru cel mai talentat director feminin /Best Female Talent Award şi 3. Premiul Publicului / Audience Awards.

A câştigat două din cele 3 categorii şi anume: Best Female Talent Award şi Audience Awards. Premiile au fost acordate în data de 8 septembrie 2021 la Veneţia. Tot în septembrie a fost selectat în competiţia românească Animest, la ediţia a 16-a a festivalului.