Cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou și Donna Strickland au fost recompensaţi, ierii, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2018., după ce luni au fost decernate premiile pentru medicină.

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit premiul Nobel pentru „pensetele optice și aplicațiile lor în domeniul sistemelor biologice”. În vârstă de 96 de ani, Ashkin a inventat penseta optică în 1986. Cercetătorii Gérard Mourou și Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte și de înaltă intensitate. Cercetătorul francez Gérard Mourou este considerat un pionier în domeniul ingineriei electrice și al laserelor. A fost director al Laboratoire d'Optique Appliquee de la ENSTA din Palaiseau și este profesor la École Polytechnique din Palaiseau. A fost directorul fondator al Center for Ultrafast Optical Science de la Universitatea din Michigan. Donna Strickland este o cercetătoare americană considerată și ea pionier în domeniul laserelor și este abia a treia femeie din istorie premiată cu Nobel pentru fizică. Este profesor asistent la University of Waterloo, din Canada. În istoria distincțiilor Nobel, doar două femei au mai primit premiul pentru fizică, Marie Curie (care a primit în 1911 și premiul pentru chimie), în 1903, și Maria Goeppert-Mayer, în 1963.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică - decernat de Academia de științe regală din Suedia - a fost acordat cercetătorilor Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip S. Thorne, „pentru contribuțiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) și pentru observațiile privind undele gravitaționale.”

Premiul pentru medicină

Cercetătorii James P. Allison și Tasuku Honjo au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2018. Cei doi cercetători au fost recompensați pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Descoperirile laureaților de anul acesta se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase prin intermediul unor mecanisme ce au la bază niște proteine.

Cancerul ucide milioane de persoane anual și este una dintre marile provocări din medicină. Prin stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi laureați au impus noi principii în terapia anticancer, au spus reprezentanții Comitetului Nobel.

Specialistul în imunologie american James P. Allison a studiat o proteină care funcționează ca o frână în sistemul imunitar. Acesta a descoperit o metodă de a acționa această proteină astfel încât să determine celulele imunitare să atace tumorile. Allison a dezvoltat conceptul într-un nou tratament anticancer.

Imunologul japonez Tasuku Honjo a primit premiul Nobel pentru medicină pe 2018 pentru descoperirea unei proteine din celulele sistemului imunitar care are funcția de încetinire, dar cu un alt mecanism de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului.

În vârstă de 70 de ani, James P. Allison este profesor și președinte al departamentului de imunologie și director executiv al platformei de imunoterapie la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, dar și director al consiliului științific al Cancer Research Institute din New York. Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, este director general adjunct și profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto și profesor la Universitatea din Kyoto.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a fost acordat cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young, "pentru descoperirile lor în ceea ce privește mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian."

Între premiul Nobel pentru medicină, anunțat luni, și cel pentru pace, de vineri, vor fi cunoscute numele câștigătorilor din domeniile fizică, marți, și chimie, miercuri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunțat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției ce decernează prestigioasa distincție.