Câștigătorul „celui mai bun job din lume”, Ben Southall, a parcurs 270 de kilometri pe bicicletă în Alba Iulia, înconjurând Cetatea Alba Carolina, cea mai mare din România, de 100 de ori.

 

Britanicul Ben Southall, care a câştigat în 2009 concursul pentru ocuparea „celui mai bun job din lume”, acela de a promova în toată lumea o insulă din paradisul turistic al Marii Bariere de Corali, vizitează alături de soția sa, în aceste zile, România, fiind prezent în Alba de șapte zile. Britanicul a stabilit, luni, un record de ciclism la Alba Iulia, după ce a pedalat 270 de kilometri în unsprezece ore, înconjurând Cetatea Alba Carolina de o sută de ori, dorind să marcheze astfel cei 100 de ani de la Marea Unire pe care România îi celebrează în 2018. La final, Ben Southall a băut șampanie și a declarat presei că a început cursa pe răcoare dis-de-dimineață, a înfruntat căldura zilei, iar seara se bucură de victorie. „Mă simt bine acum, însă dimineața îmi va fi greu să mă ridic din pat, dar a meritat. Am avut suportul tuturor, de la copiii care băteau palma cu mine pe traseu, până la staff, cei care s-au ocupat de organizarea acestei curse. Cred că o să visez noaptea fiecare colț și fiecare curbă de pe traseu”, a spus Ben Southall.

Bloggerul de turism Ben Southall se află la Alba Iulia de o săptămână, timp în care a vizitat mai multe obiective importante din Alba Iulia, între care Sala Unirii, edificiu unde s-a semnat actul de Unire al Transilvaniei cu România, Muzeul Național al Unirii, Muzeul Principia, Catedrala Romano-Catolică, Traseul celor trei fortificații, dar și porțile Cetății cu bastioane de tip Vauban. Cetatea Alba Carolina, în care a pedalat britanicul, se întinde pe circa 120 de hectare, fiind o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

De asemenea, cât timp a stat la Alba Iulia, britanicul a ajutat la prepararea unui desert de promovare a municipiului, „Prăjitura Cetății”, pe care sunt reprezentate sub formă de cercuri concentrice din biscuiți cele trei fortificații de la Alba Iulia – Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea bastionară.

Nu în ultimul rând, Ben Southall a avut ocazia să îmbrace echipamentul militar al unui legionar roman, simțind pe propria piele provocările la care erau supuși soldații acum 2.000 de ani și a participat la spectacolele de reconstituire istorică din Cetatea Alba Carolina, ce au loc în fiecare săptămână. În județ, bloggerul de turism s-a bucurat de măreția naturii în Cheile Râmețului, aflate în Munții Trascăului, dar și Ghețarul de la Scărișoara și Peștera Poarta lui Ionele, din Munții Apuseni, iar azi merge pe Transalpina.