Reintroducerea lupilor în Parcul Național Yellowstone a provocat o extindere rapidă a pădurilor - Au restabilit echilibrul
Reintroducerea lupilor în Parcul Național Yellowstone a provocat o extindere rapidă a pădurilor formate din copacii de aspen. Asta deoarece lupii au micșorat prin vânătoare populația de elani care mâncau plantele tinere.
Lupii au fost reintroduși în Parcul Național Yellowstone în 1995 pentru a ajuta la controlul numărului de elani care mâncau copacii tineri. 30 de ani mai târziu efectele se văd prin apariția unei zone împădurite în nordul paruclui național. Este prima generație de copaci aspeni, cunoscuți și sub numele de plopi tremurători, din ultimii 80 de ani.
Ultimii lupi gri au dispărut din Parcul Național Yellowstone în 1930, din cauza pierderii habitatului și a vânătorii. În lipsa prădătorilor, elanii s-au dezvoltat nestingheriți. La apogeul populației lor, se estimează că în parc erau 18.000 de elani care mâncau ierburi, arbuști, frunze și scoarță de copaci. Acest lucru a împiedicat dezvoltarea puieților, iar studiile din anii 1990 au arătat că în regiune nu mai existau plopi tineri.
„Aveai copaci mai bătrâni, apoi nimic dedesubt”, a declarat Luke Painter, profesor la Universitatea de Stat din Oregon și autor principal al unui studiu, pentru Live Science.
După reintroducerea lupilor, populația de elani a fost în scădere ajungând în prezent la aproximativ 2.000.
Reapariția copacilor de aspen are efecte pe scară largă, deoarece copacul formează un habitat ce susține o mare diversitate de plante, de insecte și de păsări, mai susțin cercetătorii. De asemenea, există indicii că numărul de urși și pume din regiune a crescut de când au fost reintroduși lupii, dar cercetătorii nu știu dacă este o legătură între cele două fenomene.
Parcul Național Yellowstone a fost întemeiat la data de 1 martie 1872, fiind primul parc național din lume. El se află pe teritoriul a trei state federale nord-americane: 96% din suprafața parcului se află pe teritoriul statului Wyoming, 3% pe teritoriul statului Montana și numai 1% pe teritoriul statului Idaho.
Este situat deasupra celui mai mare supervulcan de pe continentul nord-american, acoperit de straturi de roci solide prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți), precum și izvoare termale. Unul dintre aceste izvoare, a cărui temperatură atinge 90 °C, are culori incredibile. Yellowstone National Park este cel mai mare parc național din Statele Unite și unul dintre cele mai mari din lume, având suprafața de 8.987 km², ceea ce corespunde aproximativ cu suprafața insulei Corsica. Pe direcția nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcția est-vest 87 km.
Parcul cuprinde și o parte din munții Rocky Mountain, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3.462 m. Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este cea mai importanta apă curgătoare din parc.
În anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.