Avram Iancu, românul care şi-a propus să străbată Dunărea înot fără costum neopren, a ajuns, luni, la Galaţi, iar de aici până la finalul cursei mai are de parcurs 150 de kilometri. Înotătorul a fost întâmpinat de zeci de oameni, care i-au spus că îi urmăresc cursa pe internet.

 

Călătoria înotătorului Avram Iancu se apropie de final, după ce, luni, românul care și-a propus să străbată fluviul Dunărea de la izvoare până la vărsare a plecat de la Galați spre Tulcea. Bărbatul înoată de 84 de zile și mai are de parcurs până la final 150 de kilometri. La Galați, Avram Iancu a fost întâmpinat de zeci de gălățeni care au declarat că-i urmăresc cursa pe internet. Oamenii au făcut poze cu temerarul înotător și au obținut autografe.

„Mă simt aici, în această zonă, ca acasă. Iubesc deopotrivă toate zonele țării, toate orașele, dar aici a fost extraordinar pentru că a fost o cascadă de orașe dunărene. Mă refer la Brăila, Galați, urmează Tulcea, unde mă simt absolut fantastic”, a declarat, presei, Avram Iancu, înainte de plecarea în ultima parte a cursei. În total, bărbatul, originar din Petroşani, încearcă să parcurgă 2.860 de kilometri, din Germania până în România, la Marea Neagră, fără să poarte costum de neopren. Dacă va reuși, va deveni primul om care înoată toată Dunărea doar în slip și cu cască în cap. Înaintea sa sunt doi înotători din Slovenia și Canada care au parcurs distanța fiind îmbrăcați în costum de neopren și având labe de înot. Avram Iancu a început să înoate pe 20 iunie și speră să ajungă la Sulina pe 15 septembrie. Bărbatul a slăbit 10 kilograme și spune că este o cursă mult mai dificilă decât și-a închipuit şi chiar a fost tentat să renunțe. „Străbaterea înot a unui fluviu este exact ca în viață. Nu este întotdeauna numai soare și frumos. Sunt și nori, și probleme. Dar am învățat ceva: cu calm și cu perseverență se poate realiza orice”, a spus Avram Iancu. În cursa sa, Avram Iancu este însotit de o barcă în care se află membri ai echipajului său și o echipă de filmare. De asemenea, în echipa înotătorului este un preparator fizic. „Sunt în echipa lui de când a intrat în România, la Moldova Nouă. L-am găsit cu musculatura foarte tensionată, cu foarte multe contracturi. Mă ocup de relaxarea lui după terminarea programului cu diferite metode de masaj și diferite unguente pentru articulații, pentru mușchi”, a declarat, la rândul său, preparatorul fizic Iuliana Piscoi.

Petroșeneanul Avram Iancu are numeroase recorduri. El este primul român care a reușit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip și cască. Performanța a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot.  

Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreputul localității brăilene Gropeni până la Galați. Atunci a parcurs 42 de kilometri în 10 ore.