Salman Rushdie este în viață după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului. Scriitorul va fi operat. Agresorul a fost reținut, informează Reuters.

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a stat ascuns ani de zile sub amenințări cu moartea din partea Iranului din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât pe scenă la o conferință în statul New York și transportat cu elicopterul la spital, a anunțat poliția.

„Primește îngrijirile de care are nevoie”, a declarat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, precizând că scriitorul este în viață.

Andrew Wylie, un purtător de cuvânt al lui Rushdie, a transmis o declarație scrisă în care spune că „Salman este în operație”.

Autorul a căzut pe podea atunci când fost înjunghiat de un bărbat de origine libaneză, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani. Agresorul a fost imobilizat şi este urmărit penal pentru „tentativă de omor și agresiune". Atacul, care a scandalizat Occidentul, a fost salutat de extremiștii din Iran și Pakistan.

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, cunoscut în prezent sub numele de Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat cu amenințări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, „Versetele satanice", despre care unii musulmani au spus că ar conține pasaje blasfemiatoare. Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.

Un an mai târziu, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier și pe toți cei implicați în publicarea sa pentru blasfemie. Rushdie, care și-a numit romanul „destul de blând”, s-a ascuns timp de mulți ani. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991. În 1998, guvernul iranian a declarat că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani.

Organizații iraniene, unele afiliate guvernului, au ridicat o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie. Iar succesorul lui Khomeini în funcția de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, încă din 2017, că fatwa este încă valabilă.

Rushdie a publicat o carte de memorii despre viața sa sub fatwa, intitulată „Joseph Anton”, pseudonimul pe care l-a folosit în timp ce se afla sub protecția poliției britanice. Cel de-al doilea roman al său, „Midnight Children”, este o alegorie a realismului magic, plasată în timpul împărțirii Indiei în 1947, și a câștigat Premiul Booker. Noul său roman, „Victory City”, urmează să fie publicat în februarie.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat după atac că este consternat de faptul că Rushdie a fost „înjunghiat în timp ce își exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să îl apărăm”. Rushdie se afla la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o discuție despre faptul că Statele Unite servesc drept azil pentru scriitorii și artiștii aflați în exil și „ca o casă pentru libertatea de exprimare creativă”, potrivit site-ului instituției. Nu au existat controale de securitate evidente la locul de desfășurare, personalul verificând pur și simplu biletele de intrare ale oamenilor, a declarat martorul ocular care se afla în public. Chautauqua a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată despre măsurile de securitate.

Rushdie a devenit cetățean american în 2016 și locuiește în New York. El a fost un critic acerb al religiei din toate domeniile. El a criticat opresiunea și violența din India, țara sa natală, inclusiv sub guvernul hindus-naționalist al premierului Narendra Modi, membru al Partidului Bharatiya Janata.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite de la New York nu a transmis o reacție.

PEN America, un grup de apărare a libertății de exprimare al cărui fost președinte este Rushdie, a declarat că este „în stare de șoc și oroare” în legătură cu ceea ce a numit un atac fără precedent asupra unui scriitor din Statele Unite.

„Salman Rushdie a fost vizat pentru cuvintele sale timp de zeci de ani, dar nu s-a clintit niciodată și nici nu a șovăit”, a declarat Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN, într-un comunicat.