Un echipaj rusesc va filma pe Staţia Spaţială Internaţională - Războiul rece al filmelor
Un echipaj rusesc formată din doi cosmonauţi, un regizor de film şi o actriţă a decolat marţi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a turna primul film în spaţiu, cel mai recent moment din rivalitatea istorică dintre Rusia şi Statele Unite în domeniul explorării spaţiale.
La ora 12:12 GMT este prevăzută andocarea rachetei Soyuz MS-19 la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care orbitează Terra la o altitudine de circa 354 de kilometri.
Presa de stat rusă a oferit o mediatizare extinsă şi în stil patriotic a evenimentului, afişând un cronometru pe principalul post de televiziune şi relatând realizarea ca fiind importantă pentru Rusia şi urmărită cu atenţie de restul lumii. Fastul evenimentului este în contrast cu o serie de ghinioane care au afectat industria spaţială rusă în ultimii ani, marcată de întârzieri, accidente şi scandaluri de corupţie în contextul în care companii private din Statele Unite, finanţate de antreprenori miliardari, au dezvoltat noi vehicule spaţiale.
Misiunea spaţială rusă, cu o durată de 12 zile, vine după lansarea, în luna septembrie, a primei echipe formate exclusiv din astronauţi amatori la bordul unei rachete şi capsule dezvoltate de compania SpaceX, fondată de antreprenorul Elon Musk. Misiune rusă intenţionează să devanseze un proiect similar de la Hollywood, anunţat la începutul acestui an de actorul Tom Cruise, în colaborare cu NASA şi SpaceX.
Între Rusia, încă de pe vremea Uniunii Sovietice, şi Statele Unite a existat o competiţie strânsă pentru atingerea diferitelor obiective din domeniul explorării spaţiului: Rusia a lansat primul satelit şi a trimis primul cosmonaut şi prima cosmonaută în spaţiu, însă NASA a trimis primul om pe Lună.
Filmul rusesc, intitulat „The challenge'', spune povestea unui medic, interpretat de actriţa Iulia Peresild, căreia i se cere să meargă pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a salva viaţa unui cosmonaut. În film vor apăra totodată şi cosmonauţii membri ai echipajului.
Regizorul Klim Shipenko, care are o înălţime de 1,9 metri şi pentru care zborul într-o capsulă de mici dimensiuni se dovedeşte o provocare destul de dificilă, a spus deja că aşteaptă cu nerăbdare o continuare a peliculei filmată pe Marte.
Reflectând rădăcinile sovietice ale industriei spaţiale ruseşti, racheta care transportă echipajul a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală. Rusia foloseşte cosmodromul pe baza unui contract de închiriere. Noul cosmodrom rus Vostochny nu va putea permite lansarea de misiuni cu echipaj uman în viitorul apropiat, sunt de părere oficialii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.