„Napoleonomania” ar putea să se manifeste încă o dată săptămâna viitoare, când un bicorn atribuit împăratului Napoleon, găsit pe câmpul de bătălie de la Waterloo, va fi pus în vânzare în cadrul unei licitaţii ce va avea loc astăzi în Franţa.

 

Bicornul (pălărie bărbătească cu două colţuri-n.r.)  ar putea fi achiziţionat cu aproape 2 milioane de euro, la fel ca o pălărie similară ce a fost cumpărată de un colecţionar sud-coreean în anul 2014.

Într-o domnie de 15 ani, Napoleon (1769-1821) ar fi purtat aproximativ 120 de pălării de acest tip. Doar 20 dintre ele au fost identificate cu un grad ridicat de precizie, inclusiv bicornul ce va fi scos la licitaţie în cursul zilei de astăzi.

„Trebuie să corespundă în termeni care ţin de date calendaristice şi mărimea circumferinţei capului. Există şi alte câteva mici detalii: Napoleon nu suporta căptuşeala, deci aceasta era întotdeauna eliminată; el cerea mici ranforsări în anumite puncte, pentru a putea să o apuce mai bine”, a declarat pentru AFP Etienne De Baecque, comisar al casei de licitaţii De Baecque et Associes, organizatoarea acestui eveniment, ce va avea loc în oraşul Lyon.

„Dar, la fel cum se întâmplă întotdeauna cu suvenirele istorice, există o parte de visare şi de îndoială”, a adăugat el.

Această pălărie din fetru de „castor negru” ar fi fost găsită după bătălia de la Waterloo (Belgia) şi după fuga împăratului francez, urmărit de un căpitan olandez. Bicornul, ce are în prezent câteva rupturi şi crăpături, ar reprezenta, astfel, un frumos trofeu de război.

Potrivit comisarului de licitaţie, obiectul, pus în vânzare cu un preţ cuprins între 30.000 şi 40.000 de euro, nu ar trebui să egaleze recordul de preţ stabilit de un alt bicorn napoleonian, în 2014, deoarece se află într-o stare mai puţin bună şi pentru că sursa lui de provenienţă este mai puţin prestigioasă.

În 2014, colecţionarul sud-coreean Kim Hong-Kuk, preşedinte fondator al gigantului agroalimentar Harim, a plătit 1,8 milioane de euro - de cinci ori mai mult decât preţul estimat - pentru a cumpăra un bicorn similar ce provenea din colecţia lui Louis al II-lea de Monaco (1870-1949), străbunicul prinţului Albert al II-lea, care a decis să îl vândă la licitaţie.