Ziua indepenţei SUA şi cum a influenţat ea istoria lumii - Data de 4 iulie, în istoria reală
Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, prin care 13 colonii britanice și-au declarat independența față de Regatul Unit al Marii Britanii, a fost redactată de Thomas Jefferson, cel care avea să devină al treilea președinte al SUA, și a fost ratificată de Congres la 4 iulie 1776.
Cel puțin una dintre frazele din Declarația de Independență a făcut istorie: "(…) toți oamenii au fost creați egali și au fost înzestrați de Creator cu unele drepturi inalienabile, printre care dreptul la viață, la libertate și dreptul de a-și căuta fericirea."
Dar cum istoria se mișcă greu, de la data adoptării Declarației de Independență și până la abolirea sclaviei în Statele Unite (printr-un amendament adus Constituției, după încheierea Războiului de Secesiune, 1861-1864) au mai trecut aproape 100 de ani. Țiganii-sclavi din Țările Române fuseseră sloboziți la anul 1855 (atât țiganii care erau în proprietatea unui stăpân, cât și cei „ai nimănui", aflați în proprietatea statului).
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Adunarea Generală a ONU a adoptat, la anul 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului, unde se regăsesc și idei cuprinse în Declarația de Independență de la 1776.
Astfel, la Articolul 1, Declarația Universală a Drepturilor Omului spune că „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi…" Iar la Articolul 3, stă scris: „Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei sale". Cum se observă, diferența dintre Declarația de Independență și Declarația Universală a Drepturilor Omului o face conceptual de „fericire", care nu mai este menționat în documentul de la 1948, fiind înlocuit cu acela al „securității personale".
O coincidență face ca trei dintre primii președinți americani (din cei 45, inclusiv Donald Trump, câți a avut America) au murit la data de 4 iulie: John Adams, al doilea președinte, după George Washington, a murit la 4 iulie 1826. În aceeași zi și tot în 1826 a murit și Thomas Jefferson, cel de-al treilea președinte american.
Cel de-al cincilea președinte al SUA, James Monroe, a murit tot la 4 iulie, dar în anul 1831. Dar, tot la 4 iulie, s-a înregistrat și nașterea celui de-al treizecilea președinte american: Calvin Coolidge, în anul 1872.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.