Peste 75 de cadre militare trecute în rezervă din Bihor, care cumulează pensia cu salariul, au semnat o petiţie pe care au înregistrat-o ieri la Avocatul Poporului - Biroul Teritorial Oradea, prin care solicită acestei instituţii sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la măsura Guvernului ce-i vizează pe pensionarii aflaţi încă în câmpul muncii.

Mai multe cadre militare trecute în rezervă s-au reunit ieri în sala de şedinţă de la Cercul Militar din Oradea, prilej cu care şi-au dat acordul în vederea înregistrării la Avocatul Poporului a unei petiţii menite să atragă atenţia asupra nedreptăţii făcute. Acest document a fost redactat de către un avocat şi după aducerea la cunoştinţă a conţinutului ei, actul a fost depus la Biroul Teritorial al Avocatului Poporului. Cei 75 de semnatari solicită instituţiei Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la prevederile OUG 230/2008 prin care se limitează cumularea pensiei cu salariul. Printre semnatarii petiţiei s-au numărat Viorel Diaconu, directorul Direcţiei Publice şi Pază Bihor, Dan Poinar, consilier superior în cadrul Serviciului Programe, Prognoză, Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană al Consiliului Judeţean Bihor, Crăciun Leucea, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Oradea, Minel Ghincea, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară etc. Printre motivele invocate în petiţie se numără faptul că OUG 230/2008 vine şi îngrădeşte dreptul la muncă, un drept consacrat prin Constituţia României. Totodată, petiţionarii susţin faptul că "textul ordonanţei nu poate fi justificat de constrângerile de ordin bugetar, întrucât pensiile militare au ca unică sursă Casa de pensii militară şi nicidecum bugetul de stat. De asemenea, a fost invocat art. 115 alin. 6 din Constituţie prin care se statuează că "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta ... drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute prin Constituţie". "Această ordonanţă are mai multe aspecte negative. În primul rând, încalcă dreptul consacrat prin Constituţie privind munca. Are efecte morale asupra personalului militar, care a înţeles când a fost nevoie să renunţe la posturile din Armată. Nu există raţiuni economice. Se vor pierde profesioniştii. Mă simt trădat de Statul Român", ne-a declarat Viorel Diaconu, directorul Direcţiei Publice de Pază Bihor.
O situaţie aparte se înregistrează la nivelul Poliţiei Comunitare Oradea, unde şase noi angajaţi provin din sistemul de pensii. În fruntea acestora se află chiar directorul executiv al acestei noi structuri, Crăciun Leucea, urmat de şeful Serviciului Siguranţă Publică, Constantin Ştiop, şeful Biroului Siguranţă Publică, Vasile Ghiran, şeful Serviciului Resurse Umane, Gheorghe Leuce, respectiv alţi doi agenţi comunitari.
La data la care cadrele militare bihorene vizate de OUG 230 au înregistrat petiţia, la Bucureşti, Avocatul Poporului contesta la Curtea Constituţională actul cu pricina, această instanţă urmând să ia dezbată la 15 ianuarie această sesizare.

Unul dintre motivele pe care le invocă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că acesta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării lui, precum şi încălcarea altor principii constituţionale.