După trei ani de neînţelegeri şi blocaje la nivelul Consiliului Judeţean Bihor, liderii celor patru partide reprezentate în CJ – PSD, PNL, UDMR şi ALDE – au semnat duminică un acord de colaborare prin carese creează condiții mai bune pentru alocarea predictibilă a resurselor bugetare și pentru realizarea mai rapidă a proiectelor majore”.

În urma negocierilor derulate între cele patru partide, duminică, 28 iulie, liderii acestora – Ioan Mang, Ilie Bolojan, Cseke Attila şi Ciprian Blejan – au semnat un acord de colaborare. Anunţul a fost făcut de UDMR Bihor, prin intermediul unui comunicat de presă. „În data de 28 iulie, liderii județeni ai PSD, ALDE, UDMR și PNL au semnat un acord ce are ca scop dezvoltarea, lărgirea și normalizarea colaborărilor politice la nivelul Consiliului Județean Bihor (CJB) și Consiliului Local al municipiului Oradea (CMO). Acordul urmărește o distribuire și echilibrare a bugetelor autorităților administrației publice menționate până la data constituirii CJB și CMO, rezultate după alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2024, începând cu anul în curs”, se menţionează în comunicatul UDMR. Cei patru semnatari au fost de acord să menţină această înţelegere indiferent de o eventuală schimbare de structură realizată în urma scrutinului local din 2020. „Acordul poate fi lărgit prin consensul părților semnatare, cu formațiunile care vor face parte începând din următoarea legislatură din CJB sau CMO”, prevede acordul.

Cei patru au convenit că alocarea a jumătate din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unitățile administrativ-teritoriale de către CJ Bihor „va fi realizată în funcție de necesitățile comunităților, solicitările acestora, bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formațiuni semnatare. Destinația celeilalte jumătăți din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unitățile administrativ-teritoriale va fi decisă de formațiunile aflate la conducerea executivă a CJB, pe baza solicitărilor primite și a priorităților stabilite de aceasta”.

În ceea ce priveşte bugetul de dezvoltare și investiții al municipiului Oradea, liderii celor patru partide au convenit că vor fi alocate sume pentru implementarea unor proiecte propuse de formațiunile semnatare, prin consilierii locali ai acestora. „Propunerile de proiecte vor fi înaintate și dezbătute împreună cu conducerea executivă a Primăriei municipiului Oradea. Cel puțin un proiect cu valoare medie al fiecărei formațiuni semnatare, prezentă în Consiliul Local al municipiului Oradea, va fi promovat și implementat în fiecare an bugetar”, se menţionează în acord.

Tot în documentul semnat se prevede că cele patru partide vor susţine, în comun, în toate demersurile lor, proiectele importante pentru dezvoltarea județului Bihor și a municipiului Oradea, cum ar fi realizarea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, inclusiv al legăturii la nivel de autostradă cu municipiul Oradea, respectiv a proiectului Via Carpatia, susținerea proiectelor de conectivitate feroviară către principalele direcții din regiune, dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internațional Oradea și extinderea numărului de curse interne și externe, finalizarea construcției Sălii multifuncționale din municipiul Oradea și susținerea dezvoltării învățământului universitar orădean și implementarea unor măsuri coerente pentru dezvoltarea turismului și a economiei rurale din județul Bihor.

„Părțile se angajează să susțină atât la nivelul CJB, cât și CMO instituțiile și proiectele care au ca scop păstrarea, dezvoltarea identității culturale, etnice, religioase a tuturor comunităților din județul Bihor și municipiul Oradea”, se mai menţionează în acord. „Prevederile acordului semnat urmează a fi pus în aplicare la nivelul tuturor autorităților administrației publice la care părțile au competență de acțiune”, mai menţionează UDMR Bihor.

Surprinşi şi dezamăgiţi

Prima reacţie la acordul semnat la sfârşitul săptămânii vine din partea filialelor judeţene ale USR şi PLUS, liderii acestora declarându-se surprinşi şi dezamăgiţi. „Graba și secretul negocierilor din weekend pare sa fie explicată prin faptul că mâine (azi – n.r.), 30 iulie, are loc ședința Consiliului Județean Bihor, unde semnatarii acordului vor împărți între ei într-o primă fază, conform înțelegerii parafate, 28.492 mii lei”, susţin Silviu Dehelean, președinte USR Bihor, şi Ioana Mihăilă, președinta PLUS Bihor, adăugând că „după trei ani de blocaj și incapacitate de funcționare a Consiliului Județean, cu 9 luni înaintea alegerilor locale, partidele din Consiliul Județean Bihor au reușit să găsească „soluția ideală” pentru a se înțelege: să distribuie politic banii ce ar trebui să revină contribuabililor din județul Bihor, cu o interpretare proprie și originală a articolelor privind alocarea cotelor și sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat din legea finanțelor publice locale. Trocul pe bani publici este consfințit cu promisiunea finanțării de către Consiliul Local Oradea a câte unui proiect din partea „adversarilor” de la PSD, UDMR, ALDE, situație de-a dreptul hilară pentru că votul orădenilor nu a trimis în Consiliul Local Oradea reprezentanți ai ALDE”.

Cei doi au criticat şi faptul că acordul vizează şi următorul mandat, indiferent de ce vor decide bihorenii la urne în 2020.

„Pentru că nu putem să bănuim conducerea PNL Bihor de naivitate, rămâne un mare mister pentru noi rațiunea care a determinat această acțiune de asociere cu reprezentanții PSD, UDMR și ALDE, care și-au dat măsura valorii de atâtea ori până acum, cu precădere în ultimii ani, dar ne miră, în egală măsură, și termenul pentru care s-a convenit acest acord - până în anul 2024. PNL Bihor nu avea nevoie de această asociere cu partidele politice care au produs, susținut și promovat toate măsurile care au afectat negativ societatea românească - de la OUG 13 la legile justiției și la modificările Codurilor penale, până la OUG 114 și Codul administrativ. Sperăm ca acest protocol să fie doar o rătăcire de etapă și nu o nostalgie și o recreere a unui USL local”, mai afirmă liderii USR şi PLUS.