Taxele locale, în dezbatere publică
Executivul orădean a postat, începând de ieri, pe site-ul Primăriei propunerea de modificare a impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2009. La elaborarea noii politici fiscale s-a ţinut cont de faptul că se doreşte crearea unui cadru economic atractiv pentru investitorii şi sprijinirea IMM-urilor. O primă propunere vizează reducerea de la 1,6% la 1,4% a cotei de impozitare a clădirilor reevaluate ale persoanelor juridice. Totodată, conducerea PMO a decis menţinerea facilităţilor fiscale prevăzute pentru persoanele juridice care realizează investiţii ce depăşesc 500.000 euro. În schimb, taxa pentru mijloacele de transport va fi majorată cu 10%. Banii colectaţi din această majorare vor fi folosiţi pentru amenajarea unor parcări. O nouă propunere vizează modificarea taxei pentru eliberarea autorizaţiilor pentru baruri şi restaurante. La calcularea ei se va ţine cont de zonele în care se află această unitate de alimentaţie publică, precum şi de suprafaţa lor. Unităţile care organizează nunţi, botezuri vor fi nevoite să achite o taxă majorată cu 100%, fără să depăşească 3.000 de lei/an. Tot de anul viitor s-a decis şi majorarea taxei hoteliere de la 2,5 la 3%/persoană/tarif cazare. Tot începând cu anul fiscal 2009, persoanele fizice şi juridice care îşi achită integral impozitele pe clădiri terenuri şi mijloace de transport până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 5%. Timp de o lună, proiectul de modificare a impozitelor locale va fi postat pe site-ul www.oradea.ro, iar orădenii interesaţi vor putea să vină cu sugestii. Apoi proiectul va fi supus dezbaterii publice, după care va fi pus pe masa consilierilor locali pentru şedinţa de Consiliu din data de 28 august a.c.

Lucrările la şcoli, transferate la Minister
Rectificarea de buget negativă care a avut loc luni a atras după sine suspendarea finanţărilor pentru unităţile şcolare. Pentru a compensa lipsa de fonduri de la nivel local, conducerea municipalităţii orădene a adresat un memoriu Ministerului Educaţiei pentru finanţarea lucrărilor capitale la unităţile de învăţământ orădene. Solicitările au fost formulate pe baza a trei obiective care includ: construcţiile noi, reparaţiile capitale şi lucrările contractate care nu mai beneficiază de finanţare de la bugetul local. În categoria construcţiilor noi intră Campusul pentru care s-a solicitat 4 milioane de lei. Pentru Grădiniţa nr. 60, situată pe strada Liszt Ferencz, s-a solicitat suma de 2 milioane lei, iar pentru Grădiniţa nr. 1 administraţia locală a solicitat suma de 2 milioane lei. Totodată, executivul orădean a mai propus finanţarea de la bugetul de stat a lucrărilor capitale de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" (3 milioane lei), de la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" (1,3 milioane lei), de la Liceul de Artă (1,3 milioane lei). De asemenea, o a treia categorie de lucrări pentru care municipalitatea a solicitat 4,7 milioane lei sunt acele lucrări contractate ce nu au finanţare de la bugetul local.
TIR-urile parcate ilegal, în vizorul Primăriei
Conducerea municipalităţii orădene a anunţat că nu va mai tolera parcarea TIR-urilor în oraş atâta timp cât există amenajate deja două parcări. Una se află în administrarea unei firme private, fiind situată la intersecţia de pe Calea Devei şi Clujului, iar cealaltă, aflată pe Borşului, a fost amenajată de Primăria Oradea. Urmează să fie dată în folosinţă o nouă parcare, ce va fi amplasată lângă CET II. În cazul în care şoferii de TIR vor parca în continuare pe străzile din oraş sau pe arterele de la intrare, se va trece la aplicarea de amenzi, a căror valoare este între 2.000 şi 5.000 lei.