PD-L Bihor renunţă la mitinguri electorale

Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, a anunţat, ieri, că democrat-liberalii renunţă să organizeze întâlniri publice electorale în Oradea şi în judeţ, având în vedere riscul transmiterii gripei noi. "Actualul context al gripei noi ne-a determinat să renunţăm la organizarea întâlnirilor publice cu număr mare de persoane, chiar dacă acest lucru ne va costa să nu putem duce în totalitate la îndeplinire strategia de campanie pe care ne-am propus-o. Dar e mai important, în această perioadă, să nu creăm condiţii propice pentru ca starea de sănătate a bihorenilor să se deterioreze", a declarat Mircea Matei. Acesta a precizat că decizia a fost luată la nivelul organizaţiei municipale, urmând ca, în următoarele zile, să se discute cu organizaţiile din judeţ. Matei a adăugat că decizia nu este impusă de la nivel central. El a mai spus că nu vrea să inducă panică în populaţie, dar nici să dea ocazia unor manifestări în masă a îmbolnăvirilor.

 

Acuze de campanie electorală murdară

Democrat-liberalii bihoreni îi acuză pe social-democraţi şi pe liberali că duc o campanie electorală murdară. Potrivit secretarului general al PD-L Bihor, Mircea Matei, "PSD lipeşte afişe cu nemiluita în Oradea şi judeţ, în locurile special amenajate şi nu numai", adăugând că afişe cu Mircea Geoană pot fi văzute pe stâlpi, pe copaci, "pe cărări nebănuite unde picior de pesedist nu a ajuns". "Ceea ce face PSD este ilegal. Deja îi agresează vizual pe orădeni şi pe bihoreni", a declarat Mircea Matei, adăugând că aşteaptă ca organele abilitatea (BEJ, Poliţia Comunitară şi IPJ) să intervină în acest caz. De asemenea, Matei susţine că militanţi ai PSD "dau telefoane bihorenilor sub acoperişul unui aşa-zis sondaj de opinie", recomandându-se ca membri PD-L şi punând întrebări calomnioase la adresa lui Traian Băsescu. "Este o campanie murdară. Cred că sunt cei de la PSD, pentru că se fac referiri şi la Sorin Oprescu", a afirmat Mircea Matei. În ceea ce-i priveşte pe liberali, secretarul general al PD-L Bihor susţine că aceştia, prin intermediul Primăriei Oradea şi al Poliţiei Comunitare, îi intimidează pe agenţii economici care postează afişe ale PD-L. " Dintre cei care au acceptat la începutul campaniei să pună afişe PD-L în spaţiile private, o parte le-au dat jos, pentru că au fost vizitaţi fie de inspectori ai Primăriei, fie de Poliţia Comunitară", a mai menţionat Matei, adăugând că "Primăria Oradea, din instituţie publică, se transformă în instituţie politică". De asemenea, Matei a reclamat faptul că au apărut afişe cu sloganul "Băsescu ne scufundă", fără să fie asumate de vreo formaţiune politică.

 

 

Profesorii de informatică, prezenţi în secţia de votare

Profesorii de informatică din şcolile în incinta cărora vor fi amenajate secţii de votare la alegerile prezidenţiale vor avea dreptul să fie prezenţi în sala de vot, pentru a repara eventualele probleme tehnice la camerele web care vor înregistra operaţiunile aferente scrutinului. Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Guvernului, prin hotărâre. Conform actului normativ, ştampila de verificare a CD-urilor conţinând înregistrarea operaţiunilor de vot va fi aplicată de către preşedintele secţiei. Guvernul a decis, la sfârşitul lunii septembrie, ca în secţiile amenajate pentru alegerile prezidenţiale să fie amplasate camere web care vor înregistra pe toată perioada votului. Într-un comunicat transmis atunci de Guvern se arată, de altfel, că la intrarea în toate secţiile speciale de vot vor fi amplasate camere web conectate la calculator, care vor înregistra pe toată perioada votului. Fişierele cu înregistrările video vor fi predate Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente, pentru a fi folosite ca probe în eventualitatea unor procese.