La secţiile de vot speciale nu vor exista urne mobile

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, ieri, o hotărâre privind interpretarea dispoziţiilor legale referitoare la obligativitatea existenţei unei urne speciale la fiecare local al secţiilor de votare. Potrivit BEC, această prevedere se referă numai la localurile secţiilor de votare delimitate de primari prin dispoziţie. La secţiile de votare speciale stabilite de Guvern prin hotărâre şi secţiile de votare organizate în străinătate prin ordin al ministrului Afacerilor Externe nu vor exista urne de vot speciale. În Bihor vor fi amenajate 106 secţii speciale. În Oradea, se vor organiza secţii de votare speciale la Universitatea Oradea, în Campusul Universitar Emanuel, la Gara CFR şi la Spitalul Clinic Judeţean. Pentru prima dată, la acest scrutin prezidenţial, ştampilele de vot vor fi personalizate, fiind înscrise pe ele numărul secţiei de vot şi judeţul în care se votează.

 

 

Deţinuţii votează cu urna specială

Deţinuţii vor putea vota prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidenţiale, pe baza unui act de identitate, a decis în şedinţa de ieri Biroul Electoral Central (BEC). Potrivit deciziei BEC, directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, adică persoanele aflate în arest preventiv, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidenţiale şi la referendumul naţional, cu suficient timp înaintea votării.

Cererile de votare cu urna specială se fac în scris de persoanele în cauză şi se depun la conducerea penitenciarelor cel mai târziu cu două zile înaintea votării. Persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, respectiv persoanele aflate în arest preventiv pot vota numai în baza unui act de identitate, în acest sens, directorul închisorii eliberându-le, temporar, documentele aflate în dosarul individual.

 

 

Candidaţii la Preşedinţie, verificaţi de CNSAS

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a primit ieri situaţiile ultimilor cinci candidaţi validaţi de Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al CNSAS, Ancuţa Median, CNSAS a primit luni declaraţiile de necolaborare cu Securitatea depuse de independenţii Sorin Oprescu şi Eduard Manole, de Remus Cernea, candidatul Partidului Verde, Ovidiu Iane, de la Partidul Ecologist Român, precum şi de Constantin Rotaru, de la Partidul Alianţa Socialistă. Începând cu 14 octombrie, BEC a transmis CNSAS situaţia pentru ceilalţi şapte candidaţi validaţi de Birou: preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, susţinut de Partidul Democrat Liberal, Mircea Geoană, candidatul Partidului Social Democrat, Crin Antonescu (Partidul Naţional Liberal), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), George Becali (Partidul Noua Generaţie-Creştin Democrat) şi Constantin Potârcă (independent). Conform legislaţiei, doar cei care au calitatea de candidat urmează să fie verificaţi de CNSAS.