Agenda politică
„Mistreţul nu este singurul ţap ispăşitor”
În prima sa declaraţie politică din noua sesiune parlamentară, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a prezentat concluziile unei „Analize calitative a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România”, elaborată în urmă cu aproape 15 ani sub egida ANSVSA.
Potrivit documentului, endemizarea acestei epizootii în ţările din imediata vecinătate a Federaţiei Ruse era previzibilă şi iminentă încă de la sfârşitul anului 2012. Printre factorii de risc ai introducerii virusului pestei africane în ţara noastră, identificaţi în document, se numără camioanele care se întorceau din zonele infectate din Rusia şi Ucraina, dar şi traficul ilicit peste graniţă cu porci proveniţi din statele terţe vecine din zona de N-E a României, ori alimentele introduse fraudulos la frontieră de pasageri/turişti veniţi din Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina, doar printre ultimele ameninţări menţionate regăsindu-se „porcii mistreţi din statele terţe vecine României în zonele de N-E, care puteau trece graniţa în migraţia lor de căutare a unor biotopuri favorabile”.
Deputatul PNL semnalează că autorii analizei citate au sesizat încă din anul 2013 că „la niciunul dintre PIF-urile sau punctele de trecere a frontierei de pe graniţele de Est, România nu are amenajate dezinfectoare rutiere şi nici alte mijloace de dezinfecţie, ceea ce creşte simţitor posibilitatea de pătrundere a bolii în ţară”, concluzionând astfel că „mistreţul nu este singurul ţap ispăşitor al proliferării pestei porcine africane”.
Pe de altă parte, parlamentarul liberal a evocat un precedent din istoria recentă când, în anul 1984, peste un milion de porci au fost sacrificaţi pentru limitarea unei epizootii de pestă porcină clasică, menţionând că „au urmat câţiva ani grei pentru români, marcaţi de o criză alimentară generalizată, la finele cărora regimul politic comunist s-a prăbuşit”, dar şi că „în prezent, evoluţia explozivă a epizootiei de pestă porcină africană are consecinţe încă greu de apreciat din punct de vedere sanitar-veterinar, dar şi social-economic. Şi cu atât mai puţin politic...”
„Editură falimentară a unui minister neperformant”
Deputatul Florica Cherecheş critică Ministerul Educaţiei pentru „șirul nesfârșit de greșeli din manualele produse de proaspăt reînființata Editură Didactică și Pedagogică, cea care deține monopolul pe piața manualelor”.
„Este cu adevărat greu de conceput ca o țară membră a UE, în anul 2018, să nu fie capabilă să asigure la începutul anului școlar toate manualele necesare, iar acestea să fie corecte, atât din punct de vedere gramatical, cât și al conținutului”, menţionează deputatul liberal, referindu-se la erorile constatate la mai multe manuale de clasa a VI-a. Cherecheş a amintit că Ministerul Educației a decis retipărirea celor 148.000 de exemplare de manuale de geografie, pe cheltuiala EDP, la un cost de 300.000 de lei. „Ce va decide în legătură cu celelalte manuale greșite? Sunt foarte curioasă care este finanțarea EDP, dacă nu una publică? Editura Didactică și Pedagogică a recunoscut că a tipărit deja 1,6 milioane manuale pentru clasa a VI-a și speră ca „greșelile să nu fie recurente”. Ori, tocmai acest lucru devine din ce în ce mai evident în aceste zile și atunci mă întreb, cine va suporta costurile corectării și retipăririi acestor manuale? Vom plăti cu toții neputința și incompetența unei edituri care deține monopolul producerii de manuale? Chiar nu răspunde nimeni de aceste erori grave și grosoloane?”, a reacţionat deputatul liberal, adăugând că demisia ministrului Educației și chiar a premierului „sunt prețuri prea mici care ar trebui plătite pentru aceste atacuri grave la viitorul și siguranța României”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.