"Udemeriştii nu vor veni niciodată"

Senatorul Cornel Popa a declarat că nu renunţă la propunerea ca toţi parlamentarii USL să-şi dea demisia în bloc pentru a protesta împotriva actualei puteri. El a menţionat că nu este de acord cu preşedintele PSD Victor Ponta care susţinea că demisia în bloc ar fi o soluţie doar dacă proiectul legii votului prin corespondenţă ar fi adoptat. "Nu cred că trebuie să aşteptăm până atunci. Noi nu mai avem ce să căutăm într-un Parlament în care opoziţia nu mai are decât rol decorativ", a afirmat Popa. Acesta le-a răspuns colegilor care susţineau că dacă vor reuşi să obţină o majoritate vor ajunge la putere că s-a demonstrat deja că o majoritate constituită nu duce automat la preluarea guvernării. Popa a  mai menţionat că USL nu mai trebuie să-i aştepte pe udemeriştii "care nu vor veni niciodată". Mai mult, acesta a  precizat că "nu ne putem permite ca un grup de minoritari să pericliteze democraţia din România", asta în condiţiile în care, pe plan local, PNL are ca aliat la conducerea judeţului şi a municipiului Oradea tocmai pe UDMR.

Locuitorii din Ioşia cer sprijinul Prefecturii

Liderul Mişcării Verzilor Bihor, Horea Vuşcan, a anunţat că marţi 4 octombrie, a depus la Prefectura Bihor listele cu cele 4.000 de semnături ale orădenilor care sunt împotriva "Legii Termiei", aşa cum a fost ea votată de Consiliul Local Oradea. "Am înaintat prefectului Gavrilă Ghilea şi memoriul pe care l-au depus la Primăria Oradea pe această temă, dar care a rămas, din păcate, fără răspuns", a menţionat Vuşcan, adăugând că locuitorii din Ioşia solicită Prefecturii Bihor să nu acorde aviz de legalitate pentru actele normative care reglementează sistemul de termoficare al oraşului. La conferinţa de presă susţinută de Horea Vuşcan au participat mai mulţi şefi de asociaţii de proprietari, nemulţumiţi de faptul că odată cu trecerea punctelor termice ale Transgex la Electrocentrale Oradea preţul gigacaloriei va creşte cu 135%. Vuşcan a afirmat că prefectul de Bihor a promis că va analiza hotărârile CLO şi că va da un răspuns solicitării în cursul săptămânii viitoare. Vuşcan a anunţat că dacă prefectul nu va fi de acord să blocheze hotărârea CLO, locuitorii din Ioşia vor ataca în instanţă documentul emis de municipalitate.

Alternative la CET

"Primăria putea să acorde subvenţii asociaţiilor de proprietari pentru îmbrăcarea blocurilor în polistiren sau pentru ca oamenii să-şi pună centrale pe pompe de căldură", a declarat liderul Mişcării Verzilor. Potrivit acestuia, costul gigacaloriei ar fi fost de 130-150 de lei în cazul centralelor termice pe peleţi, 140-160 lei pentru gaz, respectiv 90 lei în cazul pompelor de căldură. "Din cele 77 de milioane de euro cât va costa modernizarea CET-ului, s-ar fi putut încălzi 2.500 de blocuri din Oradea, dacă acestea ar fi fost dotate cu pompe geotermale", a afirmat Vuşcan. Potrivit acestuia, dacă locuitorii Oradiei ar opta pentru introducerea de centrale de bloc "această hoţie s-ar termina, iar CET s-ar închide". Vuşcan a mai declarat că oamenii afectaţi de această decizie a municipalităţii şi cărora nu li se permite să se debranşeze au posibilitatea de a închide robinetul la intrarea în bloc, astfel că nu se va plăti nimic către CET, consumul fiind zero.