Coplata, un bir în plus pentru români

Deputatul Lucia Varga consideră introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale ca fiind un nou bir pus de Guvern pe spinarea românilor, care va reduce accesul către medicii de familie, dar care va spori veniturile clientelei PD-L şi UDMR. Varga susţine că oamenii vor fi obligaţi să plătească atât consultaţiile la medicul de familie, cât şi cele din spitale. Parlamentarul bihorean, care a anunţat că nu susţine proiectul Ministerului Sănătăţii, consideră că sumele care ar urma să se strângă din introducerea sistemului de coplată nu vor contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale, deoarece cheltuirea lor nu va fi transparentă. Pe de altă parte, deputatul Lucia Varga critică şi proiectul Legii educaţiei propus de ministrul Daniel Funeriu. În opinia parlamentarului bihorean, proiectul nu a fost conceput în urma unor consultări cu elevii, părinţii şi cadrele didactice. Lucia Varga a anunţat că va trimite tuturor şcolilor şi primăriilor din judeţ chestionare adresate directorilor, profesorilor, elevilor şi părinţilor. Pe baza răspunsurilor primite va depune amendamente la proiectul de lege al educaţiei.

 

Cine plăteşte datoriile?

Deputatul UDMR Lakatos Petru consideră că proiectul de lege privind falimentul personal ridică unele semne de întrebare. "Câţiva senatori PD-L au sesizat că Guvernul nu ia nicio măsură şi au iniţiat un proiect de lege pentru soluţionarea unei probleme actuale din România: ce se întâmplă cu persoanele care nu pot să-şi plătească datoriile? Guvernul nu susţine acest proiect", a precizat Lakatos, adăugând că una dintre probleme este că sunt preluate articole din legea insolvenţei societăţilor comerciale. "Oare este corect ca, în anumite condiţii, 25% din datoriile persoanelor fizice să fie şterse? Cine le va plăti? În niciun caz băncile", a mai menţionat Lakatos Petru. Acesta a amintit că, în alte ţări, în perioadă de criză, s-a aplicat o amânare de un an de la plata datoriilor.

 

Cere demisia procurorului general

Deputatul UDMR Lakatos Peter consideră că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ar trebui să-şi dea demisia, deoarece a recunoscut că nu poate opri scurgerile de informaţii din instituţia pe care o conduce. "Procurorul general al României a recunoscut că nu poate opri scurgerea de informaţii şi documente din sistem. Dacă procurorul general îşi recunoaşte neputinţa, atunci mai bine şă-şi dea demisia", a precizat Lakatos Petru. Acesta a mai adăugat că s-a dovedit că informaţiile privindu-l pe senatorul Cătălin Voicu nu au provenit de la Parlament, dosarul parlamentarului PSD fiind încă sigilat la momentul discuţiei din Parlament. "Sunt factori responsabili. Dacă nu fac faţă, să-şi dea demisia", a mai menţionat Lakatos, care a făcut referire atât la procurorul general, cât şi la şeful SRI, care "încă nu a descoperit cine-i face concurenţă", cine interceptează convorbirile parlamentarilor şi a persoanelor publice.