Critici la adresa conducerii Primăriei Oradea
Liderul PD-L Bihor, senatorul Petru Filip, a declarat că partidul pe care-l conduce se află în precampania electorală pentru alegerile prezidenţiale. În acest sens, în ultima perioadă, au fost făcute analize pe aproape toate colegiile uninominale cu privire la rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare din 7 iunie, urmând ca până la jumătatea acestei luni să fie analizate şi rezultatele din Oradea. Filip susţine că PD-L se poate considera mulţumit de scorul obţinut la aceste alegeri "având în vedere că, dacă adunăm voturile obţinute de Elena Băsescu, suntem la un punct în spatele UDMR. Am depăşit PNL". Pe de altă parte, liderul PD-L Bihor a precizat că rezultatele au arătat modul în care s-a poziţionat electoratul orădean faţă ce liberali, care au obţinut un scor foarte mic la europarlamentare în municipiul de pe Crişul Repede, motivul constituindu-l nerespectarea promisiunilor făcute de actuala conducere a Primăriei în timpul campaniei electorale din luna mai a anului trecut. "Am convingerea că electoratul orădean e matur şi vede ce se face sau ce nu se face în municipiu. Degeaba le spui oamenilor că e bine, dacă ei văd că e rău", a mai menţionat Petru Filip, acuzând actuala administraţie că se laudă cu proiecte demarate în urmă cu patru sau cinci ani.

Lucrări la trei drumuri naţionale din Bihor
Preşedintele PD-L Bihor s-a arătat nemulţumit de criticile aduse de opoziţie cu privire la neimplicarea parlamentarilor puterii în rezolvarea problemelor judeţului Bihor. Potrivit lui Petru Filip, în urma demersurilor făcute de reprezentanţii PD-L, vor fi finanţate în acest an, lucrările la drumurile naţionale Oradea-Arad şi Oradea-Beiuş, alături de Oradea - Satu Mare. De asemenea, se va continua finanţare şi pentru lucrările la şoseaua de centură a Oradiei, deşi "nu se poate spune că PD-L şi PNL sunt în mare amor, nici la nivel naţional şi nici local". "Eu zic că am reuşit să convingem Ministerul Transporturilor, care este al PD-L, ca aceste lucrări să se facă", susţine Filip, adăugând că democrat-liberalii ar fi putut să nu intervină în favoarea lucrării la şoseaua de centură, având în vedere că se apropie campania pentru prezidenţiale, iar liberalii prezintă lucrarea ca fiind o realizare a lor. În ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, liderul PD-L Bihor a precizat că vor face presiuni la nivelul Ministerului Transporturilor pentru ca, după finalizarea tronsonului Gilău-Turda, să se continue lucrările la tronsonul din judeţul Bihor.

"Problema de la ITM trebuie rezolvată pe cale legală"
În privinţa situaţiei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, unde doi democrat-liberali revendică funcţia de director coordonator, liderul PD-L Bihor susţine că rezolvarea trebuie să se facă pe cale legală. Petru Filip îşi declină răspunderea în privinţa conflictului iscat între Liviu Lupea şi Mircea Matei, declarând că decizia de nominalizare a lui Matei pentru fotoliul de director coordonator al ITM nu a fost una personală a liderului filialei, ci a rezultat în urma votului, în unanimitate, acordat de membrii comisiei de evaluare a candidaturilor. Pe de altă parte, Filip consideră că Lupea are dreptul de a contesta ordinul de desfiinţare a postului de inspector şef. "Ministerul Muncii trebuie să-şi rezolve problema, iar instanţa trebuie să-şi expună punctele de vedere", susţine Filip, adăugând că Ordonanţa privind politizarea funcţiilor de conducere din deconcentrate este oportună. "Când va veni altcineva la guvernare, cei aflaţi acum în funcţii vor înţelege că trebuie să plece. Vor fi însă oameni, ca domnul Lupea, care vor contesta acest lucru, deşi şi ei au ajuns în funcţii prin aceeaşi metodă", a mai precizat Petru Filip.