Restructurarea agenţiilor, inutilă
Deputatul UDMR Lakatos Petru consideră că decizia Guvernului de a desfiinţa posturi din cadrul agenţiilor este inutilă, majoritatea dintre acestea fiind posturi blocate, pentru care nu s-au plătit bani şi nici nu au avut vreo influenţă asupra deficitului bugetar uriaş. Lakatos estimează că trimestrele I şi II ale anului viitor vor fi groaznice, mai ales din punct de vedere al şomajului. "Pe hârtie arată frumos, dar, în realitate, suma nu a fost cheltuită. Deficitul nu de acolo provine, ci de la creşterile excesive ale cheltuielilor cu personalul, de la această super-administraţie, ca mărime", a declarat deputatul UDMR. "Vom trece printr-o groaznică criză a şomajului, pentru că Guvernul nu a ştiut să gestioneze criza economică", a afirmat Lakatos. Acesta a adăugat că, având în vedere că restructurările nu prea i-au ieşit premierului, acesta "vrea să restructureze gramatica limbii române prin eliminarea perfectului compus", afirmând că el nu l-a auzit niciodată pe primul ministru spunând "am făcut", ci doar "vom face", "vom drege".

"Situaţia de la Turism nu e similară cu cea de la MTS"
Deputatul UDMR Lakatos Petru, membru în comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea, a precizat că situaţia de la Ministerul Turismului nu este similară cu cea de la Ministerul Tineretului şi Sportului, activitatea ministerului condus de Elena Udrea fiind mult mai organizată. "Abia peste câteva zile voi putea să-mi exprim punctul de vedere cu privire la achiziţiile publice făcute de Ministerul Turismului, după ce voi studia toate documentele", a precizat Lakatos. "Eu nu mă hazardez în afirmaţii până nu verific totul da capo al fine", a precizat Lakatos Petru. Mai mult, deputatul a apreciat faptul că la audierile care au avut loc joia trecută la comisia parlamentară şeful Direcţiei Economice a Ministerului Turismului a avut o prestaţie bună, în comparaţie cu angajaţii de la Ministerul Tineretului, care au fost audiaţi şi care "nu au fost în stare să scoată o frază". Lakatos a remarcat doar faptul că la capitolul transfer de bani pentru administraţiile locale Ministerul Turismului nu a transferat încă nici 9% din suma de bani alocată, iar dacă se întârzie transferul lor, aceştia riscă să se întoarcă la bugetul de stat nefolosiţi.

Prin Codul educaţiei se vrea provocarea unui divorţ în coaliţie
Deputatul PSD Ioan Sorin Roman consideră că propunerea de asumare a răspunderii Guvernului pentru Legea educaţiei este o piatră de încercare, prin care "această lege să provoace un divorţ" în Coaliţia aflată la putere.
Roman susţine că proiectul Codului educaţiei propus de ministrul Ecaterina Andronescu ar trebui supus dezbaterii publice. "Inclusiv administraţiile publice ar trebui să vină cu amendamente, pentru că ele vor fi susţinătoarele financiare ale învăţământului", a declarat Roman, care a adăugat că implementarea codului propus de Andronescu implică cheltuieli mai mici. "Codul propus de ministrul Învăţământului promovează excelenţa şi încearcă să scoată la suprafaţă valorile. Păcat că i se dau doar două săptămâni la dispoziţie pentru a prezenta proiectul, în condiţiile în care miniştrii PD-L nu au reuşit în doi ani să vină cu un astfel de proiect", a mai menţionat deputatul PSD. Acesta consideră suspectă graba în adoptarea Legii educaţiei, în condiţiile în care va putea fi pusă în aplicare doar din anul şcolar 2010-2011.