Probleme la legea privind asigurarea locuinţelor
Deputatul Lakatos Petru susţine că proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor nu corespunde dorinţei iniţiatorului, Executivul. Astfel, Lakatos este nemulţumit de faptul că în proiect se prevăd, la categoria dezastre naturale, doar cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile. "În această situaţie, bihorenii trebuie să plătească la fel ca cei din Vrancea. Toţi cotizăm la fel, dar nu toţi vom beneficia de eventuale despăgubiri", a precizat Lakatos.

"Am crezut că e o greşeală de traducere"
Deputatul Lakatos Petru se declară nemulţumit de afişul electoral al primarului Petru Filip, potrivit căruia acesta ar fi "singurul parlamentar european bihorean". "Acesta este un neadevăr cât afişul de mare. Iniţial am crezut că este o greşeală de traducere, dar am văzut că şi varianta în limba română era la fel", a precizat deputatul UDMR, adăugând că s-ar fi aşteptat ca actualii europarlamentari din Bihor să protesteze.
StudCard pentru studenţii din Oradea
Consilierul local UDMR Iuliu Delorean a declarat că va continua demersul său privind acordarea de abonamente gratuite pe mijloacele de transport în comun din Oradea studenţilor. În acest sens, l-a contactat pe coordonatorul StudCard, Iancu Şerbănescu, care va veni la Oradea săptămâna viitoare. Proiectul va fi prezentat atât administraţiei locale, cât şi agenţilor economici din municipiu.

Haos total în administraţia publică locală
Preşedintele TSD Oradea, Bogdan Hossu, consideră că în administraţia locală domneşte o adevărată harababură, dovadă fiind declaraţiile contradictorii din ultimele zile cu privire la Grădina Zoologică. Astfel, prima dată intenţiile Ministerului Mediului au fost catalogate drept poveşti SF, după care viceprimarul Groza promitea alocarea de teren pentru extinderea grădinii zoologice, pentru ca în şedinţa de Consiliu Local să fie acceptate "poveştile SF", dar fără a mai aloca spaţiu pentru aducerea Grădinii Zoologice la standardele cerute de legislaţia europeană.
Directorii de aur ai Oradiei
Preşedintele PSD Oradea, Dan Matei, a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, salariile directorilor din regiile autonome din Oradea. Astfel, potrivit lui Matei, cel mai mare salariu îl are directorul general al Electrocentrale, Dragoş Gligor, - 7.990 lei, urmat de directorul Companiei de Apă, Ioan Ciursaş, cu 6.810 lei, directorul RAPAS, Ioan Hirţe, cu 5.420 lei, directorul OTL, Cornel Lupău, cu 5.300 lei, şi directorul tehnic al Companiei de Apă, Constantin Tomulescu, cu 3.660 lei. Liderul PSD Oradea susţine că salariile acestora sunt uriaşe comparativ cu cele ale propriilor angajaţi. "Dacă aceşti directori şi-ar fi propus reducerea taxelor şi plăţilor mari impuse populaţiei, poate s-ar fi justificat astfel de salarii", susţine Dan Matei, adăugând că, din contră, veniturile lor provin din creşterea biletelor OTL, din majorarea plăţii la căldură şi apă menajeră etc.


Tokes critică şedinţa comună a guvernelor român şi ungar
Episcopul reformat Laszlo Tokes a criticat temele abordate în şedinţa comună a guvernelor român şi ungar de la Sibiu, precizând că UDMR a renunţat să mai reprezintă interesele fundamentale ale comunităţii maghiare. Printre temele omise pe agenda de lucru a celor două guverne au fost menţionate autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, autonomia culturală, situaţia ceangăilor, problema Universităţii Bolyai, retrocedarea bunurilor bisericeşti şi comunitare, acreditarea, respectiv subvenţionarea de către statul român a Universităţii Sapientia. Mai mult, Tokes consideră că premierul Gyurcsany Ferenc, face campanie electorală pentru UDMR.

Nu s-a prezentat la audieri
Comitetul de disciplină al Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului a decis excluderea definitivă din rândul preoţilor reformaţi ai lui Gyula Batori, cel care a iniţiat un proces penal împotriva lui Tokes, pe care-l acuză de abuz în serviciu. Totodată, episcopul reformat Laszlo Tokes nu s-a prezentat, ieri, la Carei, unde a fost citat în legătură cu incitarea la nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Tokes susţine că, în calitate de lider religios, nu poate fi cercetat decât de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"UDMR încearcă să mă scoată ţap ispăşitor"
Tokes consideră că UDMR încearcă să-l scoată ţap ispăşitor în eventualitatea în care nu va reuşi să atingă pragul de 5% necesar accederii reprezentanţilor Uniunii în Parlamentul European. "Acum, UDMR face tot posibilul ca nici eu să nu reuşesc să intru în Parlamentul European, să fiu astfel responsabil că niciun reprezentant al comunităţii maghiare nu a ajuns la Bruxelles", susţine Tokes, adăugând că UDMR face o campanie duşmănoasă, negativă, creând disensiuni în rândul bisericii reformate şi între bisericile surori. Şeful său de campanie, Szilagyi Zsolt, a declarat că potrivit unui sondaj intern, o treime din maghiari nu s-au decis încă dacă merg la vot şi eventual cu cine votează, însă diferenţa între susţinătorii lui Tokes şi cei ai UDMR este de 10%. "Laszlo Tokes are 38%, iar UDMR doar 28%", susţine Szilagyi.