Azi se lansează "Statutul românilor din Ardeal"
Azi, la Târgu - Mureş, Partidul Conservator va lansa, ca o reacţie la acţiunile reprezentanţilor maghiarilor din România, "Statutul românilor din Ardeal". Documentul are la bază mai multe articole prevăzute în Constituţia României. Potrivit legii fundamentale a ţării, sunt interzise de lege "defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională... incitarea la discriminare, la separatism teritorial". În opinia conservatorilor bihoreni, aceste reglementări anulează, de drept, şi fac ilegale toate declaraţiile privind autonomia teritorială, autonomia pe criterii etnice, discriminarea la care sunt supuşi românii din Ardeal în propria ţară. "PC a elaborat şapte iniţiative legislative menite să asigure protecţia românilor în Ardeal. Astfel, am propus modificarea legii învăţământului aşa încât în învăţământul primar, gimnazial şi liceal disciplina Limba Română să se predea după programe şcolare şi manuale identice pentru toţi elevii cetăţeni români, indiferent de etnie", a declarat Octavian Bara, preşedintele PC Bihor.

Conservatorii, nemulţumiţi de imaginea Oradiei de sărbători
Traian Bodea, canditatul PC pentru Primăria Oradea, atrage atenţia executivului local orădean asupra atmosferei apăsătoare care domină Oradea pe perioada sărbătorilor de iarnă. "Mai sunt doar două săptămâni până la 1 Decembrie şi nu am văzut nicio acţiune de împodobire a oraşului. Cum arată Oradea de sărbători mă întristează. Se montează o floricică pe un stâlp şi cu asta s-a terminat treaba", a precizat Traian Bodea. Acesta a mai arătat că municipalitatea orădeană a alocat pentru cele trei zile în care s-au serbat zilele oraşului miliarde de lei, în loc să repartizeze aceste sume pentru achiziţionarea de ghirlande şi figurine, care pot fi întrebuinţate timp de 10 ani. Bodea mai reproşează firmei Luxten, cea care se ocupă cu montarea acestor ghirlande, modul superficial în care îşi execută obligaţiile din contract. "Până acum, s-au mulţumit să monteze pe o sârmă câteva becuri, majoritatea dintre acestea fiind arse. Mai mult, iarna trecută, ghirlandele de pe unele străzi au fost demontate abia în aprilie", a mai precizat Bodea. El solicită Primăriei Oradea sancţionarea firmei pentru modul în care înţelege să îşi respecte clauzele contractuale, arătând că firma Luxten nu îşi face datoria nici în ceea ce priveşte întreţinerea spoturilor montate în pavajul de pe Corso.

Pesediştii bihoreni au luat pulsul pieţei din Vadu Crişului
Delegaţia PSD Bihor, condusă de preşedintele organizaţiei judeţene Mihai Bar, şi-a "prezentat" ieri candidaţii la alegerile europarlamentare în Piaţa din Vadu Crişului. La acţiune au participat şi preşedinţii organizaţiilor locale ale PSD din zona Aleşd. "Întâlnirea cu cei prezenţi în piaţă considerăm că a fost benefică pentru partid, ceea ce ne dă speranţe că rezultatele obţinute la europarlamentare vor fi pozitive", ne-a declarat Pavel Mercea, responsabil de zona Aleşd.

Membrii PNG-CD, instruiţi pentru europarlamentare
În cursul zilei de ieri, cei 130 de delegaţi ai partidului PNG-CD - Filiala Bihor, desemnaţi să supravegheze alegerile euro-parlamentare şi referendumul, au fost aşteptaţi la sediul partidului, pentru instructaj. Preşedintele filialei, Gheorghe Pintea, a ţinut să precizeze că PNG a depăşit pragul de 10% în preferinţele electoratului, pe plan naţional. Până la alegerile din 25 noiembrie caravana PNG-CD va încerca să ajungă în întreg judeţul, perioadă în care vor fi inaugurate sediile partidului din Marghita şi Holod.